1 στους 4 εφήβους παρουσιάζει ημικρανίες

Έφηβοι

4moms team , 19-11-2019

Έντονη κεφαλαλγία ή ημικρανία παρουσιάζει 1 στους 4 εφήβους, σύμφωνα με νέα στοιχεία για τη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό και δεν είναι τόσο σπάνιο όσο, ίσως, φανταζόμασταν. Μάλιστα, οι πονοκέφαλοι είναι αρκετά συχνοί σε παιδιά αφού έως την ενηλικίωσή του το παιδί θα έχει εκδηλώσει τουλάχιστον μία φορά έντονη κεφαλαλγία. Μάλιστα, εκτιμάται πως το 5% των νηπίων εκδηλώνουν πονοκεφάλους, ενώ ώσπου να τελειώσουν το λύκειο αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 25%.

Πως διαχωρίζεται η ημικρανία από την έντονη κεφαλαγλία:

Η ημικρανία και η κεφαλαλγία τάσεως (πονοκέφαλος) είναι τα δύο συχνότερα είδη πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας στα παιδιά.

– Η ημικρανία προκαλεί πόνο που εντοπίζεται συνήθως από το παιδί στους κροτάφους. Είναι παλλόμενο άλγος το οποίο επιδεινώνεται με την άσκηση. Το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσουν την ημικρανία, η οποία συχνά συνοδεύεται από ναυτία και έμετο.

-Περίπου το 10% των παιδιών που πάσχουν από ημικρανίες θα παρουσιάσει “αύρα”, δηλαδή πριν την κεφαλαλγία θα εμφανιστούν συμπτώματα που επηρεάζουν την όραση, αδυναμία ή μούδιασμα.

– Η κεφαλαλγία τάσεως προκαλεί πόνο που δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί. Ο πόνος δεν είναι παλλόμενος και δεν χειροτερεύει με την άσκηση ή την κίνηση.  Όπως συμβαίνει και με την ημικρανία, το φως και ο ήχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κεφαλαλγίας. Δεν προκαλεί ναυτία ή εμετό και δεν εμφανίζεται αύρα.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα. Αν οι ημικρανίες είναι έντονες είναι καλό να κρατάτε κάποιο ημερολόγιο ώστε να αναγνωρίσετε κάποιο pattern. Αν επηρεάζεται από κάποιον παράγοντα και τη συχνότητά τους. Γράφετε τα συμπτώματα που σας περιγράφει το παιδί ώστε να υπάρχουν όλες οι πληροφορίες συγκεντρωμένες.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES