Έχασα την ικανότητα να λέω ψέματα

SOUL by ΒΙΒΗ

Το ψέμα είναι από τα πιο εξελιγμένα και απαιτητικά επιτεύγματα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Άτομα με συγκεκριμένους τύπους τραυματισμών στο μετωπιαίο λοβό ενδέχεται να μην είναι σε θέση να πούν ψέματα. Η ηλεκτρική διέγερση του προμετωπιαίου φλοιού φαίνεται να βελτιώνει την ικανότητά μας να εξαπατήσουμε. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου μπορεί, μεταξύ άλλων, να είναι υπεύθυνη για την απόφαση μας να πούμε ψέματα ή αλήθεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πότε κάποιος λέει ψέματα. Ορισμένα τεστ με πολυγράφους είναι καλύτερα σε αυτό, αλλά δεν είναι και τέλεια. Οι ερευνητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους απεικόνισης για να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα. Η εντεινόμενη δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό μπορεί να είναι ένας δείκτης της διαδικασίας με την οποία αποφασίζουμε να πούμε ψέματα ή όχι, αλλά δεν μας λέει τίποτα για το ίδιο το ψέμα.

Τάδε έφη Scientific American, του μεγαλύτερου επιστημονικού περιοδικού στις Η.Π.Α.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν περάσουν τα χρόνια και απλά δεν επιθυμείς να παρεκκλίνεις απο την αλήθεια ούτε μια στιγμή?

Λένε ότι η ειλικρίνεια και η αποδοχή της αλήθειας είναι το προσόν των δυνατών. Σίγουρα μεγαλώνοντας ακούς και αποδέχεσαι την αλήθεια, και πάνω απο όλα την  αντέχεις!

Οι άνθρωποι, βλέπεις, μαζεύονται γύρω από το ψέμα όπως οι μύγες γύρω από το μέλι και τα λόγια του παραμυθά ευωδιάζουν καθώς αυτός κάθεται πάνω σε μια σβουνιά στη γωνιά του δρόμου, απέχουν όμως από την αλήθεια. Όμως εγώ, ο Σινουχέ, ο γιος του Σενμούτ, το βαρέθηκα το ψέμα.

Λόγια απο το ιστορικό μυθιστόρημα “Σινουχέ, ο Αιγύπτιος” του διάσημου Φινλανδού συγγραφέα Μίκα Βαλτάρι που περιγράφει απόλυτα όλα όσα βλέπω γύρω μου τον τελευταίο καιρό. 

Δεν θεωρώ ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου προς τους ανθρώπους, απλά δεν μπορώ να συναναστρέφομαι άτομα που ξεχνούν τι σημαίνει αλήθεια. Και η αλήθεια είναι μια και μοναδική. 

Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με ρεαλιστικό τρόπο. Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε το καλό και το κακό, τα δυνατά και τα αδύνατα μας σημεία, την αγάπη και το μίσος, τις χαρές και τις απογοητεύσεις. Αναζητώντας την ισορροπία μας καθημερινά μας επιτρέπει να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορεί να γίνει για την ζωή μας και να γίνουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Η ζωή θα ήταν πολύ καλύτερη για όλους αν οι άνθρωποι εφάρμοζαν το τεστ του Σωκράτη για την αλήθεια. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της “τριπλής διύλισης”.

Τριπλή διύλιση; ρώτησε με απορία ο γνωστός του.

Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.

Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;

Ε… όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και…

Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.

Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;

Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον…

Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια. Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι; – Όχι δεν νομίζω…

Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω; 

Ο κόσμος είναι μια τάξη και όλοι είμαστε δάσκαλοι. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αν δεν είμαστε ανοιχτοί στη μάθηση μέσα από τις εμπειρίες μας και αν δεν έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας λένε την αλήθεια.

Brandon Steiner

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES