Αν λατρεύεις την τυρόπιτα και την κίτρινη κολοκύθα, τότε αυτή η συνταγή είναι για σένα. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ενώνει αυτά τα δύο και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από σούπερ.

Προετοιμασία: 30΄

Μαγείρεμα: 40’

Μερίδες: 10

Υλικά Συνταγής

Για το φύλλο

1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/4 φλ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξίδι

1 κ.σ. αλάτι

όσο πάρει (περίπου 1 φλ. και λίγο ακόμα) νερό χλιαρό

Για τη γέμιση

2 κιλά καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

3/4 φλ. ελαιόλαδο

1/2 φλ. ρύζι γλασέ ή Καρολίνα

4 αυγά

300 γραμ. φέτα σε τρίμματα

1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την αλμυρή πίτα με κίτρινη κολοκύθα και φέτα, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξίδι. Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη.

Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδα, σπόρους και ίνες. Είτε την ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι σε λεπτές φέτες είτε την τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε την κολοκύθα και τη σοτάρουμε έως ότου πιει όλα τα υγρά της, περίπου 15΄. Τότε προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι. Αφήνουμε στη φωτιά 5΄-6΄. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας και τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε τέσσερα πολύ λεπτά φύλλα (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικα φύλλα εμπορίου).

Λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 32 ή 34 εκ. Απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Με πινέλο το λαδώνουμε και απλώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω στην πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε σουρωμένο (τσαλακωμένο) το τρίτο φύλλο. Αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, απλώνουμε το τελευταίο φύλλο τσαλακωμένο.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με ελάχιστο νερό με τα δάχτυλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά η κολοκυθόπιτα. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Bonpoint: O παραμυθένιος Γαλλικός οίκος παιδικών ρούχων ανοίγει τις πόρτες του στο Golden Hall
4moms team, 16-11-2019

Bonpoint: O παραμυθένιος Γαλλικός οίκος παιδικών ρούχων ανοίγει τις πόρτες του στο Golden Hall

Το ΙΑΣΩ εγκαινίασε το μεγαλύτερο Κέντρο Μαστού στην Ελλάδα
4moms team, 16-11-2019

Το ΙΑΣΩ εγκαινίασε το μεγαλύτερο Κέντρο Μαστού στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
4moms team, 15-11-2019

Το πρόγραμμα του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Φαγητό και παιδί: 5 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις
4moms team, 15-11-2019

Φαγητό και παιδί: 5 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Η πρώτη ανάρτηση μετά την είδηση της δεύτερης εγκυμοσύνης της
4moms team, 15-11-2019

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Η πρώτη ανάρτηση μετά την είδηση της δεύτερης εγκυμοσύνης της

Τι υπέροχος τρόπος να βλέπεις την κόρη σου να μεγαλώνει
4moms team, 15-11-2019

Τι υπέροχος τρόπος να βλέπεις την κόρη σου να μεγαλώνει

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται στις μέρες μας;
4moms team, 15-11-2019

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται στις μέρες μας;

Η εξομολόγηση μίας μητέρας που δεν μπορεί να παρέχει ούτε τροφή στο παιδί της
4moms team, 15-11-2019

Η εξομολόγηση μίας μητέρας που δεν μπορεί να παρέχει ούτε τροφή στο παιδί της

Christmas Theater: Φέτος θα απολαύσουμε για λίγες παραστάσεις τη «Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά
4moms team, 15-11-2019

Christmas Theater: Φέτος θα απολαύσουμε για λίγες παραστάσεις τη «Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά