Ο μικρός φιλόσοφος, η σειρά βιβλιών φιλοσοφίας για παιδιά

Διάβασμα

4moms team , 31-10-2019

Το φιλοσοφικό-παιδαγωγικό κίνημα δεν είναι μια καινούρια υπόθεση. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 70′ στην Αμερική υποστηρίζοντας ότι η φιλοσοφία είναι μια δραστηριότητα που μπορεί και πρέπει να ασκείται από τα παιδιά 4-12 ετών ως ερευνητική, διαλογική και κριτική διαδικασία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια απάντηση στον Ελβετό Ζαν Πιαζέ, το ιερό τοτέμ των παιδαγωγών του 20ου αιώνα, που είχε ισχυριστεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα ότι η φιλοσοφία δε μπορεί να διδαχθεί σε παιδιά μικρότερα των 11-12 ετών.

Την αρχή κάνει ο Μatthews Lipman στο Ινστιτούτο Προώθησης της Φιλοσοφίας για Παιδιά (Institute for Advancement of Philosophy for Children του Montclair State University που υποστήριξε ότι η ικανότητα των μικρών παιδιών να σκέφτονται αφαιρετικά και ασύμμετρα τα φέρνει εγγύτερα στη διαδικασία και την ουσία της φιλοσοφίας ενώ ενισχύει τις δεξιότητες συλλογισμού και αναπτύσσει την περίφημη κριτική τους σκέψη για την οποία όλοι τόσο πολύ κοπτόμαστε. Βαφτίζοντας την προσπάθεια εισαγωγής της φιλοσοφίας στις μικρότερες ηλικίες “Que pensar” (Τι σκέφτεσαι;), ο Λίπμαν δοκίμασε πολλά ερευνητικά προγράμματα, αξιοποίησε τις πρωτόλειες ιδέες των πραγματιστών παιδαγωγών/φιλοσόφων Τζον Ντιούι και Τσαρλς Πίρς, καταφέρνοντας να επεκτείνει την προβληματική του και σε άλλες χώρες, εκτός της αμερικανικής ηπείρου. Στην Ευρώπη, η φιλοσοφία για παιδιά πήρε φόρα και ορμή μέσω του International Council of Philosophical Inquiry with Children, ενός δικτύου με αφετηρία τη Δανία.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο έφεραν πολύ γρήγορα σε σχέση με τις συνήθεις εκδοτικές καθυστερήσεις επιτυχημένων πρότζεκτ του εξωτερικού στην Ελλάδα όλη τη σειρά του μικρού φιλοσόφου από τον Μισέλ Πικμάλ (κυκλοφορούν στα ελληνικά ήδη 8 βιβλία). Πρόκειται για βραχείες ιστορίες, γραμμένες με πολύ χιούμορ και με οδηγό έναν άκρως συμπαθητικό μικρό, τον Πίκολο (ευθεία αναλογία στην ιταλική γλώσσα του “μικρού”), που διαβάζονται άνετα από την ηλικία των 4-5 ετών και μπορούν να φτάσουν την διεισδυτικότητά τους μέχρι και σε παιδιά Γ’ δημοτικού. Ο Πίκολο εμπλέκεται σε διασκεδαστικές ιστορίες οι οποίες γεννούν άμεσα και ξεκάθαρα κάθε φορά ένα ερώτημα σε κάποια απορία/ανησυχία/πρόβλημα. Δικαιοσύνη, παιδική ηλικία, δικαιώματα, οικογένεια, ανθρώπινος πολιτισμός, γλώσσα και πολλά άλλα ζητήματα φιλτράρονται με επιτυχία μέσα από τις ιστορίες του Πίκολο και αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για συζητήσεις με το παιδί/τα παιδιά.

Η ξεκούραστη γραφή του Πικμάλ σε συνδυασμό με τη λιτή, κόμικ προσέγγιση του εικονογράφου Τομά Μπαάς, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως ελκυστικό αποτέλεσμα. Η τιμή των βιβλίων σε λιγότερο από 6 ευρώ το καθένα, το καθιστούν εξαιρετικά προσιτή επιλογή ποιότητας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία:
Μίλα μου γατούλα!
Μα είμαι πια μεγάλος!
Είναι άδικο!
Άου, πονάω!
Δεν το έκανα εγώ!
Είναι δικό μου!
Στ’ αλήθεια ή στα ψέματα;
Θέλω την κόκκινη μοτοσικλέτα!

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES