Αυτός ο αλμυρός πουρές κίτρινης κολοκύθας θα είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα γιορτινά τραπέζια. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει μία συνταγή που χρειάζεται μόλις 5 υλικά και το αποτέλεσμα θα σε ενθουσιάσει.

Προετοιμασία: 5΄

Μαγείρεμα: 50’

Υλικά:

1 κολοκύθα κίτρινη 2-2½ κιλά

2 κ.σ βούτυρο

1/2 φλ. κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα

λίγο αλάτι

λίγο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Για να φτιάξουμε τον πουρέ κολοκύθας, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση. Με κουτάλι ή με τα χέρια αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες.

Κόβουμε την κολοκύθα σε μεγάλες φέτες και τις βάζουμε μέσα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό, περίπου μισό φλιτζάνι, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 50′.

Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμη η κολοκύθα όταν μαλακώσει η σάρκα της και  τρυπιέται με το πιρούνι. Την αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε.

Με ένα κουτάλι, τραβάμε και ξεκολλάμε την  μαλακή ψημένη σάρκα κίτρινης κολοκύθας από τη φλούδα. Την βάζουμε στο μπλέντερ και την αλέθουμε. 

Όσο ακόμα είναι ζεστή, προσθέτουμε λίγο βούτυρο, λίγη κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ γάλα, αλάτι, πιπέρι κατά βούληση και λίγο μοσχοκάρυδο.

Για να κάνουμε πιο πλούσια την υφή του πουρέ κολοκύθας, προσθέτουμε 1-2 πολτοποιημένες βραστές πατάτες.

Extra tips

-Αφού ψήσουμε και αλέσουμε την κολοκύθα, τον πολτό που δημιουργείται μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε πολλές αλμυρές ή γλυκιές παρασκευές. Τον  συντηρούμε για 2-3 ημέρες στο ψυγείο ή για 1 χρόνο στην κατάψυξη κλεισμένο καλά σε σακουλάκια τροφίμων.

Με τον πολτό αυτό μπορούμε να φτιάξουμε πουρέ σαν τον παραπάνω που θα συνοδεύσει κρέας ή πουλερικό, γέμιση για τάρτες, μπισκότα ή ζύμες κλπ.

Στον πολτό κολοκύθας ταιριάζει τέλεια το κύμινο, η πάπρικα, το θυμάρι, ο αστεροειδής γλυκάνισος.

Ιδιαίτερα όταν τον χρησιμοποιούμε για κάποια γλυκιά παρασκευή, ταιριάζει τέλεια η κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο.

-Τους σπόρους της κίτρινης κολοκύθας, μπορούμε να τους στεγνώσουμε και να τους ψήσουμε με αλάτι στο φούρνο και να τους απολαύσουμε σαν snack.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Bonpoint: O παραμυθένιος Γαλλικός οίκος παιδικών ρούχων ανοίγει τις πόρτες του στο Golden Hall
4moms team, 16-11-2019

Bonpoint: O παραμυθένιος Γαλλικός οίκος παιδικών ρούχων ανοίγει τις πόρτες του στο Golden Hall

Το ΙΑΣΩ εγκαινίασε το μεγαλύτερο Κέντρο Μαστού στην Ελλάδα
4moms team, 16-11-2019

Το ΙΑΣΩ εγκαινίασε το μεγαλύτερο Κέντρο Μαστού στην Ελλάδα

Το πρόγραμμα του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
4moms team, 15-11-2019

Το πρόγραμμα του 2ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας

Φαγητό και παιδί: 5 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις
4moms team, 15-11-2019

Φαγητό και παιδί: 5 φράσεις που καλό είναι να αποφύγεις

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Η πρώτη ανάρτηση μετά την είδηση της δεύτερης εγκυμοσύνης της
4moms team, 15-11-2019

Φλορίντα Πετρουτσέλι: Η πρώτη ανάρτηση μετά την είδηση της δεύτερης εγκυμοσύνης της

Τι υπέροχος τρόπος να βλέπεις την κόρη σου να μεγαλώνει
4moms team, 15-11-2019

Τι υπέροχος τρόπος να βλέπεις την κόρη σου να μεγαλώνει

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται στις μέρες μας;
4moms team, 15-11-2019

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται στις μέρες μας;

Η εξομολόγηση μίας μητέρας που δεν μπορεί να παρέχει ούτε τροφή στο παιδί της
4moms team, 15-11-2019

Η εξομολόγηση μίας μητέρας που δεν μπορεί να παρέχει ούτε τροφή στο παιδί της

Christmas Theater: Φέτος θα απολαύσουμε για λίγες παραστάσεις τη «Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά
4moms team, 15-11-2019

Christmas Theater: Φέτος θα απολαύσουμε για λίγες παραστάσεις τη «Φρικαντέλα» του Ευγένιου Τριβιζά