«Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν», κυκλοφορεί από τη νεανική σειρά των εκδόσεων Διόπτρα. Πρόκειται για τη συνέχεια του κλασικού αριστουργήματος της Edith Nesbit «Τα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν».

Υπόθεση: Με τις γερμανικές βόμβες να πέφτουν σαν βροχή στο Λονδίνο, τον χειμώνα του 1940, η δωδεκάχρονη Έντιθ αναγκάζεται να αποχωριστεί τη μητέρα της Φίλις –η οποία κατατάσσεται στην πολεμική αεροπορία– και να ζήσει για ένα διάστημα μαζί με τη θεία της στις Τρεις Καμινάδες· το εμβληματικό σπίτι της οικογένειας στο Γιορκσάιρ. Στο τρένο θα γνωριστεί με την Γκρέτα και τον αδερφό της Γκας, που κι αυτοί ακολουθούν τη μαζική εκκένωση του Λονδίνου. 

Η θεία Ρομπέρτα και ο θείος Πίτερ υποδέχονται με χαρά την ανιψιά τους και προθυμοποιούνται να φιλοξενήσουν και τα δύο αδέρφια. Τα τρία παιδιά σύντομα παρατηρούν κάποιες ύποπτες κινήσεις στην πόλη. 
Στήνουν το αρχηγείο τους σε μια παλιά άμαξα και γίνονται μικροί κατάσκοποι. Σκοπός τους να ξεσκεπάσουν τους ενόχους. Ταυτόχρονα, όμως, τα δύο αδέρφια κρύβουν ένα επικίνδυνο μυστικό… 

Ωστόσο, ένα μενταγιόν με ένα ασημένιο τρενάκι θα ­θυμίζει για πάντα στην Έντιθ ότι είναι ένα από τα ­παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν…

Διαφορετικοί σε σθένος και χειραφέτηση ήρωες, καλοδουλεμένη ιστορία, κουμπώμενη υπέροχα στο κλασικό μυθιστόρημα της Έντιθ Νέσμπιτ, όμορφη γραφή γενικώς, με μικρές εκπλήξεις και ανατροπές που καλλωπίζουν, μυστηριώδη πρόσωπα και κινήσεις και έναν διαρκή γοητευτικό συσχετισμό του τότε με το τώρα, των γενεών και του αντίκτυπου του πολέμου κυρίως στα παιδιά και τους μεγαλύτερους που ήταν κάποτε παιδιά.

Απόστολος Πάππος, elniplex

 

Απευθύνεται σε παιδιά 9 ετών και άνω

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES