Η ζωή με χιούμορ είναι πιο ωραία, ας μεγαλώσουμε παιδιά με αυτή την αίσθηση

SOUL by ΒΙΒΗ

Μια μέρα χωρίς γέλιο είναι μια μέρα χαμένη.

Charlie Chaplin

Από το πρώτο λεπτό που ερχόμαστε στον κόσμο γεμίζουμε τους ανθρώπους με χαμόγελα. Αυτή η υπέροχη αίσθηση συνεχίζεται σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης μας. Μεγαλώνοντας το δικό μας βρεφικό χαμόγελο, γίνεται γέλιο και ξεκινάει η ανάγκη για μίμηση των ανθρώπων του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουμε. Η κάθε προσπάθει για χαμόγελα και γέλια της μαμάς και του μπαμπά αλλά και όλων των προσώπων που βρίσκονται στην ζωή ενός παιδιού συμβάλλουν στο να αποκτήσει το παιδί αίσθηση του χιούμορ. 

Οι επιστήμονες μελετώντας την αίσθηση του χιούμορ, ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που έχουν αναπτυγμένη αυτή την αίσθηση είναι πιο έξυπνα, πιο αισιόδοξα, πιο κοινωνικά, έχουν υψηλή αυτοεκτίμηση και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα δυσάρεστες ή δύσκολες καταστάσεις. Και φυσικά, τα παιδιά που γελούν πολύ είναι πιο υγιή, έχουν λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη αντοχή στο πόνο και τις σωματικές ασθένειες.

Μάλλον για αυτό δεν πονάω και δεν αρρωσταίνω σχεδόν ποτέ!

Όταν βλέπω διάφορα χαρακτηριστικά μου στις κόρες μου και την δύναμη του dna, σκέφτομαι ότι θα έχουν και εκείνες μια προδιάθεση στο γέλιο και την πλάκα. Όμως, η αίσθηση του χιούμορ δεν είναι ένα γενετικά χαρακτηριστικό … Αντιθέτως, το χιούμορ μπορεί να αναπτυχθεί στα παιδιά και η συμβολή στην ενθάρρυνση της αστείας φύσης των παιδιών είναι πολύ πιο σημαντική από ό, τι ακούγεται.

Συχνά οι αστείοι άνθρωποι τείνουν να κάνουν φίλους εύκολα και φαίνεται να απολαμβάνουν τη ζωή λίγο περισσότερο από τους “σοβαρούς” της παρέας. Εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά τι σημαίνει να έχει αίσθηση του χιούμορ και να μην μπερδευτούν κάνοντας τον κλόουν. 

Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ένα: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απο το να κάνεις τα παιδιά σου να γελούν. Είτε με μια πράξη σου, είτε με μια φράση σου. Η αίσθηση του χιούμορ θα δώσει στο παιδί μας ένα τεράστιο πλεονέκτημα για όλη του τη ζωή και εμείς είμαστε εκείνοι που μπορούμε να το βοηθήσουμε.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά πώς και πότε να είναι αστεία είναι βλέποντας εμάς. Ας αναδείξουμε τη δική μας αστεία πλευρά, λέγοντας αστεία και αστείες ιστορίες. Κάνοντας ανόητες φατσούλες και εκκεντρικές κινήσεις χορού για να προκαλέσουμε γέλιο και να διδάξουμε στα παιδιά να μην παίρνουν πολύ σοβαρά τη ζωή. 

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν το παιδί προσπαθεί να μας κάνει να γελάσουμε. Η μικρή μου κόρη προσπαθεί να μας κάνει συνέχεια να γελάσουμε εξιστορώντας ιστορίες που της προκάλεσαν γέλια μέχρι δακρύων. Διδάσκοντας τα παιδιά ότι έχουν τη δύναμη να κάνουν τους άλλους να χαμογελάσουν και να γελάσουν, τους δίνουμε ένα ισχυρό εργαλείο για την ζωή και προς όφελος όλων μας.

Εξαιρετικά σημαντικό να τους μάθουμε τα όρια του χιούμορ. Εάν αντιληφθούμε ότι το χιούμορ του παιδιού ξεπερνάει τα όρια ή έχει δόση κακίας, φροντίζουμε να το επαναφέρουμε στην τάξη. Του εξηγούμε ότι ο εμπαιγμός κάποιου είναι πάντα λάθος, και αφιερώνουμε χρόνο για να του δώσουμε να καταλάβει γιατί ένα σχόλιο χυδαίο ή με δόση κακίας δεν είναι αστείο. Τα παιδιά συχνά προσπαθώντας να γίνουν αστεία χάνουν εντελώς την αίσθηση του χιούμορ.

Ας δημιουργήσουμε έναν γεμάτο από χιούμορ κόσμο. Λέγοντας αστεία, παίζοντας παιχνίδια που απαιτούν να κάνουμε βλακείες. Όταν το χιούμορ γίνει μέρος της καθημερινότητας μας, είναι πιο πιθανό το παιδί μας να συνεχίσει τη συνήθεια.

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES