Μη χάνεις στιγμές, μη χάνεις ευκαιρίες! Ξεκίνα σήμερα, κάνοντας τη σωστή αρχή!

Παιδιά

Οδός Μασσαλίας. Στο Νούμερο 22. Ένα ζεστό απόγευμα τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη. Αυτήν την πόρτα την έχω ξαναδιαβεί. Πριν πολλα καλοκαίρια. Τόσα πολλά που σχεδόν το είχα ξεχάσει. Αυτή τη φορά, όμως, δεν είμαι μόνη. Γιατί τότε ήμουν μόνη. Εγώ και η αγωνία μου για το εάν θα περάσω τις εξετάσεις του ΤΟΕFL. Τώρα έχω μαζί μου τα παιδιά μου. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας για νέα ξεκινήματα. Νέες περιπέτειες, ανακαλύψεις. Για ένα νέο ξεκίνημα βρεθήκαμε, λοιπόν, μπροστά στη μεγάλη πόρτα της οδού Μασσαλίας, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Στέκει στο ίδιο σημείο από το 1957 συνδυάζοντας παράδοση και καινοτομία. 

Κατά την εγγραφή μας για τη νέα χρονιά, ζήτησα να μου λύσουν απορίες, απορίες κάθε γονέα όπως το ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινησουμε τα αγγλικά και τι κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός – φράση που αποδίδεται στον Πλάτωνα. Για αυτό και εγώ τώρα που ειναι ακόμη αρχή για τον Αχιλλέα θέλω να είναι η καλύτερη δυνατή. 

Πότε λοιπόν ξεκινάμε τα Αγγλικά

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας μαγικός αριθμός που «δουλεύει» με όλους. Παλιότερα, αρχίζαμε την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχοντας ολοκληρώσει πρώτα συνήθως τις τρεις ή τις τέσσερις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Ωστόσο, πλέον τα παιδιά είναι σε θέση να κάνουν την πρώτη τους γνωριμία με την ξένη γλώσσα από την ηλικία των 4 και 5 ετών και να ξεκινήσουν πια ανάγνωση και γραφή στα Αγγλικά μαζί με την έναρξη του δημοτικού. Αυτό που είναι σημαντικό για αυτά, είναι να μάθουν να επικοινωνούν σωστά, με πολύ φυσικό τρόπο και να αγαπήσουν τη γλώσσα και την κουλτούρα πίσω από αυτή. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν κάποιος εμπιστευθεί τους καλύτερους! Εγώ αποφάσισα να εμπιστευτώ αυτούς ακριβώς που είχα εμπιστευτεί πριν πολλά χρόνια. Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση είναι συνεπείς στη δέσμευση τους για υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρς.

Διαθέσιμα Προγράμματα Αγγλικών 

Προγράμματα Προσχολικής Ηλικίας

Το πρόγραμμα Προσχολικής ηλικίας (Pre- kindergarten & Kindergarten) απευθύνεται σε παιδιά 4 και 5 ετών και έχει ως στόχο να τα εξοικειώσει προοδευτικά με τον κόσμο των Αγγλικών και να τα κάνει να αφεθούν στην «περιπέτεια» που κρύβει η ανακάλυψη μιας καινούριας γλώσσας και κουλτούρας! Η αρχή γίνεται πάντα σιγά-σιγά, για αυτό το μάθημα πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα (από Δεύτερα έως Σάββατο) και λειτουργεί ως το «καθιερωμένο ραντεβού» τους με τα Αγγλικά. Το μάθημα είναι ειδικά διαμορφωμένο και βασίζεται στο παιχνίδι, στην κίνηση, τη μουσική, τα πειράματα, τα παραμύθια και τις κατασκευές. Δε θυμίζει σε τίποτα μια κλασσική τάξη σχολείου και καλλιεργεί στα παιδιά τη δυνατότητα να μαθαίνουν χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις (πολυαισθητηριακή προσέγγιση και μέθοδος Total Physical Response (TPR)).

Προγράμματα Παιδιών & Εφήβων

Για τα παιδιά που παρακολουθούν τάξεις Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου, το μεγάλο στοίχημα είναι να τα κάνουμε να αγαπήσουν τη γλώσσα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις εξετάσεις χωρίς άγχος και με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Και αυτό η Ελληνοαμερικανική Ένωση το πετυχαίνει μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό, το άρτια καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό  της, το ευχάριστο περιβάλλον και τη χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών μέσων. Το μάθημα σε αυτά τα επίπεδα δεν περιορίζεται «εντός των τειχών» της τάξης. Αντίθετα, οι μαθητές συμμετέχουν σε διάφορα projects με αφορμή τον εορτασμό παγκόσμιων ημερών (International Day of Poetry,Health, Fitness Day κτλ) και άλλων πολιτιστικών στοιχείων της Αμερικανικής κουλτούρας, όπως το Columbus Day, το Halloween και το Thanksgiving. Μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία μέσα από τη δράση του Book Club (The Fellowship of the Worms) του Οργανισμού που προωθεί τη φιλαναγνωσία, στη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη που υπάρχει σε χώρο εκμάθησης ξένων γλωσσών στην Αθήνα. Τέλος, υπάρχει ειδικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον και μαθαίνουν πώς να δείχνουν έμπρακτα το σεβασμό τους απέναντι σε αυτό.

Αν και σε εσάς όλα αυτά ακούγονται ενδιαφέροντα, προτείνουμε να τους επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στους χώρους τους…που πολλές φορές αποτελούν σημείο συνάντησης για δυο διαφορετικές γενιές, όπως στην δική μου περίπτωση με τον Αχιλλέα! Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε μετά, είναι να επιλέξετε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει μέσα από μαθήματα που γίνονται 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα-Τετάρτη ή Τρίτη-Πέμπτη). Υπάρχουν όμως και επιλογές για όσους μένουν μακριά ή έχουν δύσκολο πρόγραμμα μέσα στην εβδομάδα και μπορούν να έρχονται μόνο μια φορά (Παρασκευή ή Σάββατο).

Σαν κατακλείδα θα χρησιμοποιήσω μια άλλη γνωστή φράση. Αυτή τη φορά αποδιδόμενη στον Σόλωνα: “Γηράσκω δ΄αιεί πολλά διδασκόμενος”, γερνάω μαθαίνοντας πάντα πολλά ή αλλιώς όσο ζω μαθαίνω. Γιατί ποτέ δεν είναι αργα να κάνουμε την αρχή.  Τα προγράμματα για ενηλίκους μου κέντρισαν το ενδιαφέρον. Θα αφήσω την εικόνα να μιλήσει για αυτά….

 

Ελληνοαμερικανική Ένωση:

Aθήνα
Mασσαλίας 22, 10680 Aθήνα
Tηλ.: 00302103680900
Fax:00302122222629

Θεσσαλονίκη
Φράγκων 14, 54626 Θεσσαλονίκη

Tηλ.: 00302310557600
Fax: 00302310553925

 

 

 

 

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES