Η φυσική δραστηριότητα , είναι πολύ σημαντική για όλους μας. Στις μέρες μας μάλιστα , όπου οι καθιστικές δραστηριότητες τείνουν να αφορούν ολοένα και περισσότερο χρόνο, ακόμη πιο σημαντική φαίνεται να είναι η συχνή και συστηματική άσκηση για τα παιδά.

Συμβάλει θετικά στην ανάπτυξή τους, στην διατήρηση του φυσιολογικού τους βάρους αλλά και στην καλύτερη πνευματική τους απόδοση και συγκέντρωση.

Τα παιδιά που αθλούνται, έχουν έναν παραπάνω λόγο να προσέχουν την ποιότητα και την δομή της διατροφής τους, καθώς έτσι μπορούν να έχουν καλύτερη απόδοση στο άθλημα τους και ακόμη περισσότερη ενέργεια.

Και πάλι, ο βασικός κορμός της διατροφής τους, δεν ξεφεύγει από τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής. Τονίζουμε , ωστόσο τα παρακάτω σημεία:

  • Συχνά , έμφαση σε μία μικρή μερίδα από αμυλούχα τροφή (ζυμαρικά , ρύζι,πατάτες) μαζί με πρωτεϊνη, συχνότερα από λευκό κρέας (ψάρια φρέσκα ψητά και πουλερικά). Μέσα στην εβδομάδα μπορούν να καταναλώνονται και όσπρια μαζί με κάποια πρωτεϊνη, όπως παραπάνω ή με τυρί .
  • Προσοχή:το κυρίως γεύμα της ημέρας θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε 3 ώρες πριν από αγώνα ή προπόνηση και θα πρέπει να είναι εύπεπτο. Όπως, καλά μαγειρεμένα ζυμαρικά ή ρύζι με ψάρι ή πουλερικό (αποφεύγοντας πολλά μπαχαρικά, πολύ λιπαρά συστατικά, όξινα συστατικά ή μυρωδικά που μπορεί να δυσκολέψουν την πέψη). Επίσης, οτιδήποτε προκαλεί αίσθηση “φουσκώματος” στο παιδί, καλό είναι να αποφεύγεται πριν τις προπονήσεις ή τον αγώνα.
  • Γεύμα πριν τον αγώνα: ένα ελαφρύ σνα περίπου 1 ώρα πριν τον αγώνα βοηθά στην διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας, καθ όλη την διάρκεια της άσκησης: 1 μέτριο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη μαζί με 4-5 ανάλατους ξηρούς καρπούς , αποτελούν μια εύκολη αλλά και κατάλληλη επιλογή.
  • Γεύμα μετά τον αγώνα: επιπλέον αμέσως μετά το τέλος μιας απαιτητικής προπόνησης ή ενός αγώνα, μπορεί να καταναλωθεί ένα ακόμη σνακ, όπως: γιαούρτι ή γάλα με φρούτο / ή μπανάνα με ξηρούς καρπούς. Λίγο αργότερο, ιδανικά στην 1 έως 1,5 ώρα μετά, το γεύμα θα πρέπει να είναι πλήρες και ισορροπημένο. Ιδανικά να περιλαμβάνει: ψητό κρέας ή ψάρι με αμυλούχα συνοδευτική τροφή, σαλάτα και επιδόρπιο από φρέσκο φρούτο ή σπιτικό γλυκό.
  • Δεν αμελούμε ποτέ το νερό, Καθ όλη την διάρκεια της ημέρας, πριν και μετά τα γεύματα, προ του αγώνα σε μικρές συχνές λήψεις αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

 

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES