Τα αγχολυτικά κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 14-08-2019

Μελέτη από το Μόντρεαλ του Καναδά αναφέρει πως τα αγχολυτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής στο πρώτο τρίμηνο κατά 11%. Η καναδική μελέτη ανέφερε πως οι βενζοδιαζεπίνες, το συστατικό των αγχολυτικών, είναι εκείνο που ευθύνεται καθώς είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Οι ερευνητές αναφέρουν πως η λήψη των αγχολυτικών κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο της αποβολής στο πρώτο τρίμηνο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως η λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση.  «Οι γιατροί πρέπει να αποφασίσουν αν οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τα οφέλη, επειδή δεν υπάρχει μηδενικός κίνδυνος» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Anick Berard, καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sainte-Justine στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Berard και οι συνεργάτες της συγκέντρωσαν στοιχεία για περίπου 442.000 Καναδές εγκύους από το 1998 έως το 2015. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 6% των κυήσεων κατέληξαν σε αποβολή. Από τις γυναίκες που απέβαλαν, λίγο πάνω από το 1% έλαβαν βενζοδιαζεπίνες για πρώτη φορά στις αρχές της εγκυμοσύνης.

Η Berard είπε ότι δεν έχει σημασία ποια βενζοδιαζεπίνη έπαιρναν οι γυναίκες, καθώς όλες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Διευκρίνισε πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα ηρεμιστικά προκαλούν αποβολή, αλλά ότι οι δύο καταστάσεις συνδέονται.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να συνυπολογίσουν παράγοντες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, που μπορεί να συνέβαλαν στον κίνδυνο αποβολής.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES