Έχω διαβάσει τόσα dos & don’ts αυτήν την περίοδο όσα δεν βάζει ο νους σου, τι να τρώω, αν πρέπει να κάνω γυμναστική, τι γυμναστική πρέπει να κάνω, τι ώρα να ξυπνάω, τι ώρα να κοιμάμαι, σε ποια στάση να κοιμάμαι, πως να αισθάνομαι και συνειδητοποίησα πως καλά όλα αυτά, αλλά φίλη μου, ίσως ένα από τα πιο σημαντικά Dos είναι η αγκαλίτσες, και δεν μου το είπε κανείς….

Γνωρίζεις φυσικά ότι η αγκαλιά έχει πάρα πολλά οφέλη για την υγεία και για την ψυχολογία σου, πόσο μάλλον όταν είσαι έγκυος. Αυτό που παρατήρησα εγώ είναι ότι ακριβώς επείδη το σώμα σου αλλάζει δραματικά και πρέπει διαρκώς να συντονίζεσαι, σε κάθε τρίμηνο που έρχεται, σε μία νέα κατάσταση, να ορίζεις εκ’ νέου τα όρια του εαυτού σου, η καλύτερη βοήθεια σε αυτό είναι το χουχούλιασμα και οι αγκαλιές με τον σύντροφο σου.

Ποια άλλα λένε όμως οι έρευνες ότι είναι τα οφέλη της αγκαλιάς; Θα σου πώ αμέσως:

  • Βοηθάει το ζευγάρι να αναπτύξει μία σχέση ασφάλειας και εμπιστοσύνης, και αυτές οι ποιότητες οδηγούν σε μία πιο ειλικρινή επικοινωνία, ότι ακριβώς χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα υγιές περιβάλλον για το μωράκι που έρχεται. Είναι μία επένδυση στην σχέση.
  • Ανεβάζει τα επίπεδα της ορμόνης ωκυτοκίνης, η οποία θεραπεύει συναισθήματα μοναξιάς και θυμού, μην μου πεις πως με τις ορμόνες σου που κάνουν πάρτυ δεν χρειάζεσαι λίγο από αυτή.
  • Ανεβάζει επίσης και τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης της χαράς!
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είμαστε λίγο παραπάνω ευαίσθητες αυτούς τους μήνες.
  • Τονώνει την αυτοπεποίθηση, που έρχεται να συμπληρώσει ότι έγραψα παραπάνω.
  • Εξισορροπεί το νευρικό σύστημα, (το δικό μου roller coaster).
  • Χαλαρώνει τους μυς και διώχνει την ένταση.
  • Αυτό είναι προσωπικό και όχι από έρευνα, βοηθάει στις αυπνίες, αν ανήκεις σε αυτό το club εγκύων θα με θυμήθεις.

 

 Και για να μην ξεχνάω και ποια είμαι, η αγκαλιά μπορεί να συγκριθεί με τον διαλογισμό, σε φέρνει στο τώρα, στην μοναδική στιγμή που πραγματικά υπάρχει, που πραγματικά έχει σημασία. Συντονίζεσαι με την στιγμή, τις αναπνοές σου και τα συναισθήματα σου.

Θα κλείσω με τα λόγια της Βιρτζίνια Σάτιρ, που θεωρείται από πολλούς η μητέρα της οικογενειακής ψυχοθεραπείας.

«οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε».

 

ΧΧΧ

Μαριάννα

 

Μαριάννα Θυμιάκη
Μαριάννα Θυμιάκη
Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES