Ξυπόλυτα πατουσάκια: Εκτός από ευτυχία, βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη των πελμάτων

Παιδιά

4moms team , 23-07-2019

Μία εξαιρετικά ωφέλιμη και ευεργετική συνήθεια είναι να περπατά το παιδί ξυπόλυτο.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά απολαμβάνουν να τρέχουν πάνω-κάτω ξυπόλυτα και ανέμελα.

Η Annie Reneau γράφει στο Scarymommy.com, ένα άρθρο που αναφέρει πως εκτός από την ανεμελιά, το να είναι το μικρό σου ξυπόλυτο ωφελεί και στην ανάπτυξη των πελμάτων:

«Πάντα πίστευα πως μία από τις πιο όμορφες καλοκαιρινές εικόνες είναι αυτή ενός παιδιού να τρέχει ξυπόλυτο. Τα γυμνά ποδαράκια συμβολίζουν για μένα την ελευθερία, την αθωότητα αλλά και την αβίαστη χαρά της ζωής. Επιπλέον, τα βρεφικά αλλά και νηπιακά πατουσάκια είναι αξιαγάπητα. Μάλιστα, φαίνεται πως η συνήθεια αυτή κάνει θαύματα στην ανάπτυξη των παιδιών.

Σκεφτείτε το. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων, τα παπούτσια δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα παχύ και ευέλικτο μέσο κάλυψης για να κρατά τα πόδια ζεστά αλλά και προστατευμένα. Δεν υπάρχει όμως κάποια εξελικτική ή βιολογική βάση πως τα πόδια μας χρειάζονται επιπλέον στήριξη. Α

Μάλιστα, αν κάποιος φορά συνεχώς παπούτσια κατά τη διάρκεια της νηπιακής και παιδικής του ηλικίας, μπορεί να ωφείλεται για την πλατυποδία ή άλλα προβλήματα των πελμάτων. Άλλωστε, η πλατυποδία έχει συνδεθεί με την πρώιμη χρήση παπουτσιών με τους ερευνητές να αναφέρουν πως τα κλειστά παπούτσια μπορεί να είναι καταστροφικά για την υγιή ανάπτυξη της καμάρας του ποδιού.

Μελέτη του 2008 έδειξε πως τα παιδιά πρέπει να φορούν πιο ευέλικτα παπούτσια, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει πως τα κλειστά παπούτσια υποδεικνύουν ένα λανθασμένο περπάτημα στα παιδιά.

Τα παραπάνω είναι καλά νέα για τους γονείς των παιδιών που δε θέλουν να φοράνε συνεχώς παπούτσια. Τα πόδια μας ήταν εξίσου υγιή και πριν την έλευση των παπουτσιών που κατασκευάστηκαν ώστε να προστατεύουν το πόδι από τις ΄κακοτοπιές΄. Η πρώιμη χρήση παπουτσιών εμποδίζει το πέλμα και τον αστράγαλο να αναπτυχθεί σωστά. Έτσι, όσο περισσότερο χρόνο περνά το παιδί ξυπόλυτο, τόσο το καλύτερο για εκείνο.

Μάλιστα, για τα μωρά και τα νήπια, η εξερεύνηση του κόσμου με γυμνά πόδια προσφέρει αισθητηριακή διέγερση που βοηθάει στην ανάπτυξη πολλών περιοχών του εγκεφάλου τους. Μέσα από νέες εμπειρίες χτίζονται οι νευρώνες τους. Τα πέλματα είναι μια από τις περισσότερο πλούσιες σε νευρικές απολήξεις περιοχές του σώματος. Όταν λοιπόν επιτρέπουμε στα παιδιά να αισθάνονται τις διαφοροποιήσεις στην υφή και το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, τα βοηθούμε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους, να αναπτύσσουν ισορροπία και συντονισμό κινήσεων και να χτίζουν το νευρομυϊκό σύστημά τους.

»Αν λοιπόν τα παιδιά θέλουν να το παίξουν άνθρωποι των σπηλαίων, ας τα αφήσουμε. Ακόμα και να τα ενθαρρύνουμε. Μετά απλά θα πλύνουμε τα πατουσάκια τους. Ας συμβάλλουμε ως γονείς στη δημιουργία όμορφων και ανέμελων στιγμών, από εκείνες που δημιουργούνται όταν τρέχουν τα παιδιά ξυπόλυτα στην άμμο, την αυλή ή το γρασίδι.

Τα παιδιά θα μας ευγνωμονούν, το ίδιο και τα πόδια τους, το ίδιο και όλοι όσοι λατρεύουν να τα βλέπουν σε επαφή με τη φύση τους».

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES