Αγάπα το σώμα σου, αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι!

Είσαι όμορφή όπως ακριβώς είσαι!

Είσαι τέλεια όπως ακριβώς είσαι!

Αυτές είναι κάποιες πρότασεις τις οποίες συχνά χρησιμοποιούμε στην γιόγκα, και θα συναντήσεις συχνά σε όλο αυτό το new age κύμα αυτοβελτίωσης, αυτόαποδοχής, αυταγάπης κλπ που βομβαρδιζόμαστε από παντού. Λεζάντες που θα βρεις σε inspirational quotes συνοδευόμενες από τέλεια κορίτσια με τέλεια σώματα και τέλεια χαμόγελα. Και μετά θα κοιταχτείς στον καθρέφτη και ίσως απογοητευτείς, ίσως άντι να νιώσεις τέλεια, όμορφη, και γεμάτη αγάπη για εσένα απλά να συγκριθείς και να νιώσεις ακόμα πιο άσχημα… Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν τσακώνεσαι με τον σύντροφο σου ή αντιμετωπίζετε κάποιες δυσκολίες επικοινωνίας στην σχέση σας και δεν δείχνετε σαν το τέλειο πρότυπο ζευγαριού. Ή αν δεν κάνεις φέτος τις διακοπές σου στο μαγευτικό κυκλαδίτικό νησί που βλέπεις στα stories στο Instagram.

Θα σου πω μία ιστορία…

Γενικά είμαι τυχερή σε σχέση με το σώμα μου, πριν ξεκινήσω την γιόγκα ήμουν πολύ αδύνατη ενώ μπορούσα να τρώω ότι θέλω, δηλαδή δεν παίρνω κιλά εύκολα. Απολαμβάνω την άσκηση, δεν την κάνω με το ζόρι, το διασκεδάζω και αυτό σε συνάρτηση με τα γονίδια μου με έχουν κάνει να έχω ένα πολύ «καλό σώμα». Δεν θα σου πω εύκολα, θα σου πω όμως πως ευχαριστιέμαι την διαδικασία της άσκησης και της υγιεινής διατροφής, δεν είναι καταναγκαστικό έργο, αναγκαίο κακό όπως είναι για πολλούς ανθρώπους. Είναι το χόμπι μου ας πούμε.

Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και στην περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν πρότυπα, ιδανικά σώματα, ιδανική πρόσληψη βάρους, ιδανικό μέγεθος κοιλιάς κλπ. Όταν έμεινα έγκυος η όρεξη μου αυξήθηκε πάρα πολύ, δεν έχω φάει τόσο πολύ στην ζωή μου όσο στο 1ο τρίμηνο. Μπορούσα να φάω μία ολόκληρη κατσαρόλα, πείναγα όλη μέρα, δεν είχα ναυτίες και εμετούς, μου μύριζαν όλα θαυμάσια! Καμία συγκεκριμένη προτίμηση, δηλάδη ‘αχ θέλω καρπούζι’ Ιανουάριο μήνα. Απλά φαγητό, ότι υπήρχε εξαφανιζόταν. Όπως ήταν φυσιολογικό άρχισα να παίρνω κάποια κιλά και η κοιλίτσα μου φάνηκε από τον 2ο μήνα, πολύ νωρίς σύμφωνα με τα σχόλια που λάμβανα από τους γύρω μου. Καθώς άλλες γυναίκες πήραν 8 κιλά σε όλη την εγκυμοσύνη και εγώ είχα ήδη 4 στον τρίτο μήνα και η κοιλιά μου δεν κρυβόταν με τίποτα!

Το σώμα μου προσπαθούσε να προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση, και το μυαλό μου επίσης, γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδεχτείς αυτές τις ξαφνικές αλλαγές, τουλάχιστόν δεν ήταν για εμένα. Από super fit, από εκεί που απολάμβανα την απόλυτη ελευθερία στο σώμα μου και στην κίνηση, ξαφνικά άρχισα να φαρδαίνω, να πρέπει να προσέχω με την άσκηση, άσε που δεν είχα και καμία όρεξη να κάνω γιόγκα και να θέλω να τρώω ασταμάτητα. Γκρίνιαζα συνεχώς, και δεν ήθελα με τίποτα να αποδεχτώ αυτό που μου συμβαίνει.΄

 Έπρεπε να αγοράσω ρούχα εγκυμοσύνης από τον 3ο μήνα. Πήγαμε με τον Δημήτρη στα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα εγκυμοσύνης και έκλαιγα με λιγμούς μέσα στα δοκιμαστήρια. Αυτός με την απόλυτη ηρεμία του και τον γλυκό τρόπο μου είπε “Μαριάννα μου κοίτα να ευχαριστηθείς το σώμα σου σε αυτή την περίοδο, είναι στα καλύτερα του” αλλά εγώ τίποτα. Έψαχνα στο internet και σε βιβλία όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ρώταγα φίλες και γνωστές πόσα κιλά είχαν πάρει, πότε φάνηκε η κοιλιά τους, και φυσικά όλοι κάτι έχουν να σου πουν.

Στην επόμενη επίσκεψη στην γυναικολόγο μου το πρώτο πράγμα που της είπα ήταν “Γιατρέ, γιατί έχω κοιλιά;” Η γυναίκα φυσικά ψιλο-γέλασε και μου απάντησε “Γιατί είσαι έγκυος κορίτσι μου”

Κάπου εκεί συνήλθα, συνηδειτοποίησα πως παρόλο που έχω διαβάσει αρκετά, έχω δουλέψει τόσο πολύ με τον εαυτό μου, πόσο εύκολο είναι να παρασυρθείς. Ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μία ευαίσθητη περίοδο όπως είναι η εγκυμοσύνη και ειδικά στην αρχή της που όλα μέσα σου αλλάζουν, το σώμα σου, οι ορμόνες, ολόκληρη η σύσταση σου θα έλεγα. Σε εκείνη την φάση λοιπόν αποδέχτηκα ότι δεν το ζω πολύ ωραία και ότι δεν είναι η καλύτερη περίοδος της ζωής μου, ότι χρειαζόμουν χρόνο να αποδεχτώ τις αλλαγές στο σώμα μου και να τις αγαπήσω, ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα, ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί και ότι θα το ζούσα όπως ερχόταν και όπως μου έβγαινε. Χαρούμενη, με κλάμματα, με αποδοχή, χωρίς αποδοχή, με 20 κιλά παραπάνω, όπως με έφτιαξε η φύση να το ζήσω…

Τέλεια…

Ναι, τώρα με αγαπούσα, Αγνή Ανιδιοτελής Αγάπη!

Perfectly Imperfect!

ΧΧΧ

Μαριάννα

Μαριάννα Θυμιάκη
Μαριάννα Θυμιάκη
Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES