Πως βοηθά η μουσική στην ανακούφιση του πόνου

Υγεία

4moms team , 14-06-2019

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητες. Ωστόσο, μία νέα αμερικάνικη μελέτη έρχεται να αποκαλύψει πως τα αναλγητικά φάρμακα έχουν καλύτερη επίδραση όταν συνδυάζονται με μουσική.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής χημείας Γκρέγκορτζ Μπούλατζ, διεξήγαγαν έρευνα. Τα αποτελέσματά της, έδειξαν ότι ο συνδυασμός της μουσικής (κυρίως κλασικής) με ιβουπροφαίνη, ένα κοινό μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, μείωσε κατά 93% τον πόνο λόγω φλεγμονής, σε σχέση με μόνη τη δράση του φαρμάκου χωρίς μουσική.

Ο συνδυασμός μουσικής και κανναβιδιόλης επέφερε μείωση του πόνου κατά 70%, ενώ πέτυχε και μείωση του οιδήματος κατά 21%, σε σχέση με μόνο το φάρμακο.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα φέρνουν αποτέλεσμα χωρίς μουσική, είναι όμως πιθανό να έχουν τοξικά αποτελέσματα και παρενέργειες, γι’ αυτό στοχεύουν το συνδυασμό σωστού φαρμάκου με μουσική, ώστε να μη χρειάζεται η ίδια δόση φαρμάκου για να πετύχουν την αναλγητική δράση.

 «Αν μπορούσαμε να συνδυάσουμε τη μουσική και άλλες μη φαρμακευτικές θεραπείες σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και τις δίναμε μαζί με τα φάρμακα, αυτό θα ήταν πιθανώς καλύτερο από τα σκέτα φάρμακα, όσον αφορά τη θεραπεία του πόνου», εκτίμησε ο Μπούλατζ.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES