Πως επηρεάζει η παχυσαρκία την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων

Υγεία

4moms team , 12-06-2019

Τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ αναφέρει πως η κατάθλιψη συνδέεται περισσότερο απ όσο νομίζαμε με τα περιττά κιλά. Περίπου 3,2 εκατομμύρια έφηβοι στις ΗΠΑ, δηλαδή το 13,3% του πληθυσμού, εκδήλωσαν τουλάχιστον ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο το 2017. Σε έρευνα που ακολούθησε, απεδείχθη πως οι παχύσαρκοι έφηβοι είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές παθήσεις, παρόλο που η άμεση σύνδεσή τους δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, διεξήγαγαν μία μελέτη προκειμένου να βρουν τη σύνδεση των δύο.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Louise Lindberg είχαν πρόσβαση σε ένα τεράστιο ιατρικό αρχείο 12.507 παιδιών και εφήβων (6 έως 17 ετών), το Μητρώο Αντιμετώπισης Παιδικής Παχυσαρκίας της Σουηδίας για μια δεκαετία (2005 έως 2015). Οι ειδικοί σύγκριναν τα παιδιά αυτά με 60.063 παιδιά φυσιολογικού βάρους και αντίστοιχου οικονομικού και κοινωνικού υπόβαθρου.

Διαπίστωσαν ότι 4.320 παιδιά υπέφεραν από κατάθλιψη ή άγχος για μια μέση περίοδο 4,5 ετών.

Το ποσοστό των παχύσαρκων κοριτσιών με προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν 5% υψηλότερο από τα κορίτσια με κανονικό βάρος.

Ειδικότερα, το 11,6% των κοριτσιών στην παιδική ηλικία και την εφηβεία που είχαν κατάθλιψη ή άγχος ήταν παχύσαρκα, ενώ μόλις 6% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος αντιμετώπιζαν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Λιγότερα ήταν τα αγόρια με προβλήματα ψυχικής υγείας. Από τα παχύσαρκα αγόρια, διαγνώστηκε το 8% με κατάθλιψη ή άγχος, ενώ μόλις 4,1% των αγοριών με φυσιολογικό βάρος είχαν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Ο κίνδυνος άγχους και κατάθλιψης ήταν κατά 43% υψηλότερος στα παχύσαρκα κορίτσια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα αγόρια έφτανε το 33%.

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψης, παρά την εξάλειψη άλλων παραγόντων κινδύνου στην αρχή της μελέτης.

Οι περιορισμοί της μελέτης είναι πολλοί, καθώς δεν λήφθηκαν υπόψιν το ύψος, το βάρος, η σοβαρότητα των προβλημάτων ψυχικής υγείας και τα μη διαγνωσμένα προβλήματα υγείας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES