Έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι θερμίδες στις αλυσίδες γρήγορου φαγητού

Υγεία

4moms team , 10-06-2019

Οι γνωστές αλυσίδες γρήγορου φαγητού έχουν αυξήσει κατά πολύ τις θερμίδες στα ορεκτικά και τα επιδόρπια που σεβρίρουν. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, συνέκρινε τα τρόφιμα σε 10 εστιατόρια γρήγορης εστίασης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, κατά μέσο όρο, τα ορεκτικά είχαν περίπου 30 επιπλέον θερμίδες μετά από κάθε δεκαετία, ενώ τα επιδόρπια είχαν περίπου 62 επιπλέον θερμίδες την ίδια περίοδο. Επιπλέον, παρατηρήθηκε πως τα φαγητά είχαν και περισσότερο αλάτι.

«Παρά τον μεγάλο αριθμό επιλογών που προσφέρονται στα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, οι θερμίδες, τα μεγέθη των μερίδων και η συνολική περιεκτικότητα σε αλάτι έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Megan McCroy.

Επιπλέον, η μελέτη αναφέρει πως οι μερίδες των ορεκτικών και των επιδορπίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αύξηση 13 γραμμαρίων ανά δεκαετία για τα ορεκτικά και 24 γραμμάρια για τα επιδόρπια.

Οι πελάτες είχαν επίσης περισσότερες επιλογές στο μενού κατά την περίοδο της έρευνας. Ο αριθμός των ορεκτικών, των συνοδευτικών πιάτων και επιδορπίων αυξήθηκε κατά 226%, οδηγώντας σε αύξηση περίπου 23 πιάτων στο μενού τον χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η McCroy ανέφερε ότι τόσο η ίδια, όσο και οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι κάποιες αλλαγές, όπως η αναγραφή των θερμίδων στα πιάτα των εστιατορίων γρήγορου φαγητού, θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, δήλωσαν ότι τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν μεγαλύτερες προσαρμογές στο μενού τους για να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, όπως για παράδειγμα να προχωρήσουν στη μείωση των μεγεθών των μερίδων.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES