Η «ύπουλη» επιλόχειος κατάθλιψη

Ψυχολογία

4moms team , 04-06-2019

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι «ύπουλη»: Πώς θα την καταλάβεις και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Το ήξερες πως έως και το 20% των νέων μαμάδων παρουσιάζουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ήξερες, επίσης, πως πολλές φορές «χτυπά ύπουλα» και μπορεί να μην καταλάβεις τα συμπτώματά της;

Τα ανησυχητικά δεδομένα για την επιλόχειο κατάθλιψη

Η επιλόχειος κατάθλιψη επηρεάζει το 10 με 20% των γυναικών μέσα στο χρόνο μετά τον τοκετό. Μια πρωτάρα μαμά που έχει κατάθλιψη μπορεί να πείσει τον εαυτό της ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσει φροντίδα – ή, ακόμα χειρότερα, να την αποθαρρύνουν οι άλλοι. Σε καναδική μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι νέες μητέρες αποδίδουν συχνά τα συναισθηματικά τους προβλήματα στις ορμονικές αλλαγές, την έλλειψη ύπνου ή τις ανησυχίες για την υγεία τους.

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τα «ύπουλα» συμπτώματα

«Και δεν είναι οι μόνες που “εκλογικεύουν” αυτά που ενδέχεται να είναι συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης» λέει η επικεφαλής της μελέτης Γουέντι Σουόρντ, RN, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο McMaster του Οντάριο. «Οι φίλοι, οι συγγενείς, ακόμη και οι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας μερικές φορές προτείνουν στις γυναίκες με επιλόχεια κατάθλιψη να δώσουν χρόνο στον εαυτό τους για να προσαρμοστεί στη μητρότητα».

Ζήτα βοήθεια!

Εάν όμως η ευσυγκινησία ή η μεταλλαγή της διάθεσης κρατήσει πάνω από 2 εβδομάδες ή αν βιώνεις έντονα συναισθηματικά συμπτώματα –διαρκή θλίψη, έλλειψη ενδιαφέροντος για το μωρό, τρομακτικές σκέψεις–, πρέπει να ζητήσεις βοήθεια από το γιατρό σου και να είσαι ειλικρινής για τα συναισθήματά σου. «Είναι σημαντικό η επιλόχεια κατάθλιψη να θεραπεύεται το συντομότερο δυνατό, λόγω της αρνητικής της επίδρασης στη γυναίκα, το βρέφος και την οικογένεια. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, απλώς θα χειροτερεύσει» εξηγεί η καθηγήτρια.

 

Πηγή: shape.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES