Έφηβοι και διαδίκτυο – μια σχέση ζωής

Έφηβοι

4moms team , 03-06-2019

Η σχέση των εφήβων με το Διαδίκτυο είναι πλέον σχέση ζωής. Τα παιδιά θα αφήσουν το διάβασμα και θα διαταράξουν τον ύπνο τους, για να τσεκάρουν τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα αγνοήσουν τη διαπροσωπική επικοινωνία, για να ασχοληθούν με την ψηφιακή. Θα αφήσουν ακόμη και την παρέα τους μένοντας σπίτι, προκειμένου να περάσουν χρόνο στα social media. Και θα επιμείνουν, όσο μπορούν, στην αρχή του «ό,τι γίνεται στο Διαδίκτυο, μένει στο Διαδίκτυο».

Αυτά είναι μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Common Sense Media με τίτλο «Social media και κοινωνική ζωή: Οι έφηβοι αποκαλύπτουν τις εμπειρίες τους». Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο τρίτα των παιδιών δηλώνουν πως συχνά ή αρκετές φορές έχουν έρθει αντιμέτωπα με ρατσιστικό, σεξιστικό ή ομοφοβικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ακόμη και με μηνύματα θρησκευτικού μίσους. Παραδέχονται δε, σε ποσοστό 50%, πως αν οι γονείς τους μάθαιναν τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες, θα ήταν… πολύ ανήσυχοι.

Σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, πολλά από τα συμπεράσματα των ερευνητών είναι περισσότερο ανακουφιστικά για τους γονείς, παρά ανησυχητικά. Οι εμπειρίες των παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύονται περισσότερο όμορφες απ’ ό,τι σκοτεινές και τα συναισθήματα που αποκομίζουν είναι συχνότερα θετικά παρά αρνητικά. Επιπλέον, οι έφηβοι της εποχής μας φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση του τι σημαίνει Διαδίκτυο και social media από ό,τι οι ενήλικες πιστεύουν, αλλά και από την επίγνωση που τα παιδιά της ηλικίας τους είχαν πριν από λίγα χρόνια.

Το σίγουρο είναι ότι το εφηβάκι σας μπαίνει στο Internet για να επικοινωνήσει. Επεκτείνει την κοινωνική του ζωή, εκφράζει τις σκέψεις του, αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες και συχνά προσπαθεί να επιδείξει κάποιο ταλέντο του. Χαρακτηριστικά, σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους δηλώνει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «εξαιρετικά σημαντικό» ή «πάρα πολύ σημαντικό» ρόλο στην προσπάθειά του να εκφραστεί δημιουργικά, επικοινωνώντας το έργο που παράγει, είτε αυτό είναι ένας ζωγραφικός πίνακας, είτε μια κατασκευή που έφτιαξε με τα χέρια του.

Τα πέντε βασικά συμπεράσματα της μεγάλης έρευνας του Common Sense μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να κατανοήσουν περισσότερα για την ποιοτική και ποσοτική χρήση των social media από τα παιδιά, αλλά και να αναγνωρίσουν κινδύνους και οφέλη. Επισκεφτείτε τώρα τη σελίδα [email protected] και διαβάστε αναλυτικά τα συμπεράσματα της έρευνας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES