Η έλλειψη ύπνου έχει μέρος της ευθύνης για τις χαμηλές επιδόσεις των φοιτητών

Έφηβοι

4moms team , 24-05-2019

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Montcair και του Πανεπιστημίου Rutgers αναφέρουν πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με τον χαμηλό μέσο όρο βαθμολογίας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως το φαινόμενο της έλλειψης ύπνου είναι ιδιαίτερα συχνό στους φοιτητές. Μάλιστα, το φαινόμενο εντείνεται όσο πλησιάζουν προς το τελευταίο τους έτος και μπορεί να φαίνεται πως «κερδίζουν χρόνο» έτσι, όμως το μόνο που κάνουν είναι να κουράζονται περισσότερο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν ο ύπνος τους επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό πρόγραμμα πριν το τελευταίο έτος, τότε και οι επιδόσεις θα ανακάμψουν.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα με τους 3.500 να είναι τελειόφοιτοι και τους υπόλοιπους να είναι στα πρώτα έτη της φοιτητικής τους ζωής.  Αφού απάντησαν σε ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο σχετικά με το πρόγραμμα ύπνου τους και τον ρυθμό της ζωής τους, παρατηρήθηκε πως το 42% των ερωτηθέντων ανέφεραν χρόνια στέρηση ύπνου κατά την άνοιξη του πρώτου έτους, ενώ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ανέφεραν χρόνια στέρηση ύπνου κατά το τελευταίο έτος είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν. Εκτός από την έντονη κοινωνική ζωή, η part -time εργασία, οι εργασίες αλλά και ο μεγάλος φόρτος μαθημάτων είναι οι λόγοι που οι φοιτητές αποφασίζουν να “θυσιάσουν” τον ύπνο τους. 

 «Η χρόνια στέρηση ύπνου φαίνεται να επηρεάζει μόνο τις ακαδημαϊκές επιδόσεις των τελειόφοιτων και όχι τόσο την υγεία τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα» τόνισαν οι ερευνητές.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES