Μωρό και διατροφή: Πότε μπορεί να ξεκινήσει να τρώει τυρί

Guest Editors

Το τυρί, είναι ένα τρόφιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την Μεσογειακή διατροφή και στην Ελλάδα συχνά κατέχει καθημερινή θέση στο τραπέζι μας. Στη χώρα μας η παραγωγή τυριού , περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά είδη, με διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά ή πρωτεΐνες και φυσικά διαφορετική γεύση, η οποία καλύπτει κάθε γούστο.

Από πλευράς θρεπτικής αξίας , τα τυριά περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά παράλληλα και σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία , ωστόσο, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού. Επίσης τα τυριά αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου, λιποδιαλυτών βιταμινών Α και D, βιταμίνης Β12 καθώς και φωσφόρου.

Από πότε μπορεί το παιδί να αρχίσει να καταναλώνει τυρί ;

Με βάση τις επίσημες συστάσεις και οδηγίες από την ηλικία των 8 μηνών.

Συνήθως σε αυτή την ηλικία το πεπτικό σύστημα έχει αναπτυχθεί περισσότερο, πιθανή δυσανεξία στη λακτόζη έχει σχεδόν εξαλειφθεί και είναι μία φάση κατάλληλη για σταδιακή εισαγωγή νέων τροφών.

Ωστόσο, πριν από την εισαγωγή κάποιας νέας τροφής και δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε παιδιού, συμβουλευτείτε πάντα τον παιδίατρό σας.

Αποφύγετε τα τυριά με πολύ έντονη γεύση και οσμή , όπως: σκληρά τυριά , κεφαλοτύρια, γραβιέρες, πεκορίνο, παρμεζάνα. Τα συγκεκριμένα είδη και τα παρεμφερή τους έχουν αρκετό αλάτι. Τα παιδιά, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί η νεφρική  τους λειτουργία, καλό θα είναι να αποφεύγουν τα αλατισμένα τρόφιμα (και τυριά) έως και τα 3 έτη. Επίσης για αποφυγή τροφικών δηλητηριάσεων , αποφύγετε οπωσδήποτε τα μη παστεριωμένα τυριά (όπως μαλακά τυριά τύπου μπρι ή φρέσκα κατσικίσια τυριά)

Τι κάνω εάν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη; Τα περισσότερα τυριά έχουν ελάχιστη έως μηδενική περιεκτικότητα σε λακτόζη και ιδίως τα πιο σκληρά τυριά (όπως κασέρια, γραβιέρα, παρμεζάνα) λόγω της ζύμωσης, κατά την διάρκεια της παρασκευής τους.Τα φρέσκα και μαλακά λευκά τυριά , συνήθως έχουν λίγη παραπάνω. Ωστόσο, εάν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία παραμένει και μετά τους 8 μήνες, συζητήστε με τον παιδίατρο σας για την σταδιακή εισαγωγή συγκεκριμένων ειδών τυριών. Αυτά  τα οποία ,είναι πλούσια σε ασβέστιο μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες του παιδιού.

Ποια να προτιμήσω  με βάση την ηλικία του ;

Μαλακά τυριά με ήπια γεύση (από 8 έως 12 μηνών)  , όπως μυζήθρα, cottage, ρικότα

Τα ίδια με τα παραπάνω ( μετά τον πρώτο χρόνος έως και τα 3 έτη) με σταδιακή εισαγωγή σε μικρές ποσότητες από: μοτσαρέλα, λίγο κασέρι, κατίκι, γαλοτύρι και τα συναφή.

Όλα τα τυριά με σταδιακή εισαγωγή και ελεγχόμενη ποσότητα, από 4 ετών και μετά: γραβιέρα, φέτα , κασέρι, ανθότυρο, χωρίς να γίνεται υπερκατανάλωση.

Προσοχή: μην επιλέγετε ελαφριά τυριά με την ένδειξη Light  έως την ηλικία των 2 ετών, καθώς οι επεξεργασίες στις οποίες υπόκεινται για την μείωση του λίπους, μειώνει και άλλα θρεπτικά συστατικά (όπως ,μέρος των πολύτιμων για την ανάπτυξη του παιδιού, λιποδιαλυτών βιταμινών Α , D). Tα τυριά που είναι χαμηλά σε λίπος, χωρίς να έχουν υποστεί τις εν λόγω επεξεργασίες, όπως κατίκι, μυζήθρα και άλλα μαλακά ανάλατα τυριά, αποτελούν καλή επιλογή βάση και των παραπάνω οδηγιών.

 

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES