Σεισμός στο Μουσείο: Μία διαδραστική, ψηφιακή, έκθεση για γονείς και παιδιά στο Μουσείο Γουλανδρή

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 15-05-2019

Οι γονείς γίνονται οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών τους και, χωρίς αμφιβολία, είναι οι πιο καθοριστικοί. Η θεμελιώδης αυτή σχέση γίνεται πλέον αντιληπτή και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στοχεύουν σε μια ολιστική προσέγγιση των παιδαγωγικών δράσεων. Σύμφωνα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις, η εκπαιδευτική διαδικασία δεν πρέπει να σταματά όταν το παιδί φεύγει από το σχολείο στο τέλος της ημέρας. Όταν οι γονείς γίνονται κοινωνοί αυτής της προοπτικής, τα παιδιά είναι σίγουρο πως θα αγγίξουν το βέλτιστο επίπεδο των δυνατοτήτων τους. Παράλληλα, η συμμετοχή των ενηλίκων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες επηρεάζει άμεσα και τους ίδιους, καθώς εξερευνούν νέες προοπτικές και σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία ο παιδικός ενθουσιασμός είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκλειδώσει. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζονται τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας αξιόλογες εκπαιδευτικές προσπάθειες, με ποικιλία στη θεματολογία, ώστε να προσελκύσουν όλα τα μέλη της οικογένειας σε μια διαδικασία εκμάθησης και παιχνιδιού, αψηφώντας τους καταιγιστικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς τους.

Προσεγγίζοντας με αντίστοιχο, σφαιρικό τρόπο την εκπαίδευση και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, η ΑΧΑ Ασφαλιστική και το Μουσείο Γουλανδρή, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, σχεδίασαν την πρώτη διαδραστική ψηφιακή έκθεση για τον Σεισμό στην Ελλάδα, με τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο». Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να εξερευνήσουν μαζί το φυσικό φαινόμενο μέσα από πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά δεδομένα, μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα που αναμένεται να «ταξιδέψουν» το κοινό σε μια συναρπαστική διαδρομή εκμάθησης. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», που ενημερώνουν για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μίας προσομοίωσης σεισμού!

Βασικός σκοπός της έκθεσης «Σεισμός στο Μουσείο» είναι όλοι όσοι την επισκεφθούν να γνωρίσουν αυτό το κρίσιμο φυσικό φαινόμενο, μέσω μιας διαδραστικής επαφής με όλες τις πτυχές του και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν και να προστατευτούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.

Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έως τον Ιούνιο του 2019. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» μπορείτε να βρείτε στο: www.axa.gr 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES