Γιατί πρέπει να γίνονται στην ώρα τους τα εμβόλια

Παιδιά

4moms team , 18-04-2019

Τα εμβόλιο είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο ενεργητικής ανοσοποίησης απέναντι σε επικίνδυνους ιούς και βακτήρια. Τα συστατικά που περιέχουν διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού ώστε να παραχθούν κύτταρα μνήμης ώστε να ενδεχόμενη μελλοντική προσβολή από τον εν λόγω ιό ή βακτήριο, το σώμα να έχει μία αμυντική επίδραση.

Τα εμβόλια παρέχουν ανοσία στο άτομο απέναντι σε επικίνδυνες για την υγεία του αρρώστιες όπως  η ιλαρά, η μηνιγγίτιδα κλπ. Ο  ασυνεπής εμβολιασμός οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς πέρυσι, ενώ το 1993 υπήρχε μία αντίστοιχη έξαρση ιλαράς.

Τα πρώτα εμβόλια γίνονται κοντά στο πρώτο τρίμηνο καθώς συμπίπτουν με τον χρόνο που υποχωρούν τα αντισώματα που πήρε το βρέφος από την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Επιπλέον, τα μωρά είναι πολύ πιο ευάλωτα σε αρρώστιες απ ότι ο οργανισμός του εφήβου ή του ενήλικα.

Υπάρχουν όμως και τα επιδημιολογικά εμβόλια, τα οποία είναι σημαντικά μόνο στη βρεφική -πρώτη παιδική ηλικία, όπως το εμβόλιο του αιμόφιλου influenza συστήνεται μέχρι την ηλικία των 4 ετών γιατί μέχρι αυτή την ηλικία τα βρέφη και μικρά παιδιά κινδυνεύουν από επιπλοκές του όπως σηψαιμία, επιγλωτίττιδα κ.α.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για τις δόσεις των εμβολίων και πότε πρέπει να γίνουν και μην το αμελείτε.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES