Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

BODY by ΒΑΣΩ

Την Αναστασία την γνωρίζω πολλά χρόνια!Μέσα στο παρκέ ως συμπαίκτριες και στην προσωπική ζωή ως καλές φίλες!

Απο μικρή ξεχώριζε για το πείσμα της,τον “τσαμπουκά”της στο γήπεδο, αλλά και την έντονη προσωπικότητά της.

Είχε όλα τα στοιχεία για να κάνει πρωταθλητισμό,δεν φοβήθηκε ποτέ τις προκλήσεις ,απλά τις ακολούθησε!

Αφού έτρεξε πολλά χιλιόμετρα στα γήπεδα του μπάσκετ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ,έζησε πολλές επιτυχίες, αυτή την περίοδο της ζωής της, βιώνει την απόλυτη ευτυχία με τον ενός έτους γιό της και τον σύντροφό της παλαίμαχο ποδοσφαιριστή,Βαγγέλη Βλάχο.

Της ζήτησα να μας μιλήσει για την αθλητική της καριέρα,την πορεία του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα, αλλά και το πως αλλάζει η ζωή μιας πρωταθλήτριας όταν γίνεται μανούλα!!

Δείτε την κουβέντα μας:

1.Αναστασία πόσο χρονών ξεκίνησες το μπάσκετ;

Ξεκίνησα το μπάσκετ 9 ετών βλέποντας τον τελικό του 87 και ήθελα μα μοιάσω Στον Νίκο Γκάλη .

2. Γιατί μπάσκετ και όχι ένα άλλο άθλημα;

Ποτέ δεν το ανέλυσα αυτό γιατί από τη στιγμή που έπιασα την πορτοκαλί μπάλα ένιωσα αμέσως ότι ήθελα να κάνω μόνο αυτό … ερωτεύτηκα το μπάσκετ από την πρώτη στιγμή !! Δεν σκέφτηκα να αλλάξω ποτέ άθλημα !!

3.Τι σου δίδαξε το μπάσκετ και το χρησιμοποιείς ακόμα και τώρα;

Το μπάσκετ μου δίδαξε πάρα πολλά, όμως τα βασικότερα είναι να είμαι μαχήτρια στο γήπεδο, μαχήτρια και στη ζωή μου , να είμαι αυτόνομη και να μπορώ να πατάω γερά στα πόδια μου.. να μπορώ να συνεργάζομαι με διαφορετικούς χαρακτήρες και να έχω υπομονή και επιμονή !!

4.Ατομικό ή ομαδικό άθλημα;

Ομαδικό θα έλεγα, γιατί εμένα προσωπικά με βοήθησε σε πάρα πολλούς τομείς … σε πολύ δύσκολες στιγμές που όλοι όσοι κάνουμε πρωταθλητισμό έχουμε ζήσει , έχεις δίπλα σου τη συμπαίκτρια σου να σε σηκώσει να σε στηρίξει .. είναι υπέροχο το συναίσθημα της επιτυχίας μετά από μια συλλογική προσπάθεια … είναι πολύ σπουδαίο να βρίσκεις χημεία με τις συμπαίκτριες σου και να φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα ,αυτό από μόνο του σε κάνει πολύ δυνατό !!!

5.Σε ποιές ομάδες έχεις παίξει;Πότε πίστεψες ότι μπορείς να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Έχω παίξει σε πολλές ομάδες της Ευρώπης αφού έπαιξα στην Ελλάδα σε ΔΑΣ άνω Λιοσίων ,Ακαδημία Ηλιούπολης , Αστέρα Εξαρχείων , Παναθηναϊκό .. έπαιξα βασικά Γαλλία -Ιταλία αλλά και Ρωσία , Ισραήλ ,Σλοβακία και Αμερική.

Πίστεψα από πολύ μικρή ότι θα έπαιζα στο εξωτερικό , είχα απεριόριστη αυτοπεποίθηση και αυτό νομίζω ήταν το στοιχείο του χαρακτήρα μου που με βοήθησε να φτάσω τόσο ψηλά !!

6.Τελικά πιστεύεις ότι μπορεί να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα στα πρότυπα του αντρικού;

Μεγάλη συζήτηση, θα έλεγα χρειάζεται συλλογική δουλειά και νέα μυαλά που θέλουν να ασχοληθούν πραγματικά με το γυναικείο μπάσκετ .. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η κατάσταση  είναι πολύ άσχημη, το πρωτάθλημα μας στην Ελλάδα είναι αρκετά υποβαθμισμένο και παρά τις επιτυχίες στο κοντινό παρελθόν της εθνικής γυναικών δεν εκμετάλλευτηκε κανείς τίποτα .. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, γιατί ασχολούμαι με τις εθνικές ομάδες γυναικών τα τελευταία 3 χρόνια και προσπαθώ από την πλευρά μου να βοηθήσω τα νέα κορίτσια να σκεφτούν επαγγελματικά και να δουλέψουν περισσότερο.. Όμως σίγουρα η κρίση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει και το γυναικείο μπάσκετ, όπως και όλα τα αθλήματα …

‘Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα αλλάξουν !!

7.Εάν σου έλεγαν πως αναλαμβάνεις απο σήμερα πρόεδρος της ΕΟΚ,ποιά θα ήταν τα τρία πρώτα πράγματα που θα έκανες;

΄Αν γινόμουν πρόεδρος της ΕΟΚ σήμερα, τα 3 πρώτα πράγματα θα ήταν: 1)Μεγάλη σημασία στις υποδομές όλης της Ελλάδος και δουλειά στις μικρές ηλικίες με συνεχή παρακολούθηση και προγράμματισμό 2)Θα χρησιμοποιούσα νέους ανθρώπους που έπαιξαν στο εξωτερικό και Αμερική σε διάφορες θέσεις όχι απόλυτα προπονητικά, γιατί σίγουρα οι ιδέες τους θα ήταν πρωτοποριακές και σύγχρονες 3)Σαν γυναίκα θα βοηθούσα στην ανάπτυξη του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μου !!

8.Κεφάλαιο Αμερική!Πόσο εύκολο είναι να αφήσεις την πατρίδα σου,το σπίτι σου και να προσαρμοστείς στην άλλη άκρη του κόσμου;Θα έμενες μόνιμα εκεί;

Αμερική! Ότι πιο δύσκολο για μια παίκτρια που έρχεται από Ευρώπη και δεν έχει αποφοιτήσει από κάποιο κολλέγιο.

Αυτή είναι η δική μου περίπτωση, άρα λοιπόν μεγάλο κατόρθωμα μπορώ να πω, περνώντας τα χρόνια και βλέποντας τα όλα, πιο σφαιρικά ..Στην Αμερική θα ζούσα αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες φυσικά, γιατί είναι μια υπέροχη χώρα που μπορεί να σου προσφέρει επαγγελματικά πολλά πράγματα , μπορείς να εξελιχθείς και να ζήσεις μια ποιοτική ζωή !!

9.Μέχρι ποιά ηλικία μπορεί να παίξει μια γυναίκα μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο;

Μια γυναίκα μπορεί να παίξει αν φροντίζει το σώμα της μέχρι τα 35-40 … Αν φυσικά μιλάμε για το πολυ υψηλό επίπεδο νομίζω τα 35 είναι η κατάλληλη ηλικία να σταματήσει !!

 

10.Και ήρθε η στιγμή που έγινες μαμά!Τι άλλαξε στη ζωή σου;Μια μαμά μπορεί να συνεχίσει να παίζει μπάσκετ ή δεν της το επιτρέπουν οι πολλές υποχρεώσεις;

‘Ηρθε η στιγμή που έγινα μανούλα και αλλάξε όλη μου η ζωή, ολοκληρώθηκα σαν γυναίκα κυριολεκτικά !! Δεν ήξερα τι θα ζούσα, πάντα έλεγα εντάξει, αν μου τύχει θα χαρώ κτλ, αλλά τώρα λέω Θεέ μου σε ευχαριστώ που το έζησα και το ζω καθημερινά ..!! Απόλυτη ευτυχία αυτό τα λέει όλα νομίζω. Χαίρομαι ακόμα πιο πολύ που το έκανα, αφού είχα ολοκληρώσει τη καριέρα μου .. Θα έλεγα γίνονται παράλληλα και τα δυο, αν έχεις βοήθεια είχα πολλές συμπαίκτριες που είχαν παιδιά στην Ευρώπη και έπαιζαν σε υψηλό επίπεδο μπάσκετ …Προσωπικά επειδή είμαι τελειομανής, χαίρομαι που τώρα είμαι 100% με το παιδί μου και τότε 100% με τη καριέρα μου, αυτό ήθελα στη ζωή μου και το κατάφερα !!

11.Έχεις μετανοιώσει για κάτι στην αθλητική σου ζωή;Άν σου δινόταν η ευκαιρία τι θα άλλαζες την πορεία που είχες κάνει;

Έχω κάνει πάρα πολλά λάθη στη καριέρα μου και τα γνωρίζω ,όμως όλα τα έκανα βάση της συναισθηματικής μου κατάστασης, σε κάθε εποχή .. Δεν θα άλλαζα τίποτα,γιατί από αυτά έμαθα και προχώρησα !!

12.Τι συμβουλές θα έδινες σε ένα κορίτσι που θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ;

Σε ένα νέο κορίτσι θα έλεγα : Αγάπησέ το και γίνε ένα με αυτό … Βάλε στόχους, ονειρέψου και γίνε εσυ η πρωταγωνίστρια μέσα στα όνειρα σου !!

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES