Ψάχνοντας για φωτογραφίες του παρελθόντος, βρέθηκα μπορστά σε αυτή την αγαπημένη μέρα 7 χρόνια πριν, και θυμήθηκα αυτές τις υπέροχες στιγμές γέλιου με τα κορίτσια μου.

Και σκέφτομαι ότι όλες οι όμορφες στιγμές μας είναι έντονα συνδυασμένες με το γέλιο.

Το γέλιο είναι ένα σπουδαίο πράγμα, γι ‘αυτό και το ρητό, “Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο” είναι πραγματικά αληθινό. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι το γέλιο μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την υγεία και να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών.

Τι συμβαίνει όμως στο μυαλό μας όταν γελάμε?

Τι μας κάνει να γελάμε και πώς μπορεί να μας κάνει πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους? 

Πρώτα απ ‘όλα, το γέλιο δεν έχει καμία σχέση με το χιούμορ. Το γέλιο είναι η φυσιολογική απάντηση στο χιούμορ. Το γέλιο αποτελείται από δύο μέρη, ένα σύνολο χειρονομιών και την παραγωγή ενός ήχου. Όταν γελάμε, ο εγκέφαλος μας πιέζει να διεξαγάγουμε αυτές τις δύο δραστηριότητες ταυτόχρονα. Όταν γελάμε απο καρδιάς, συμβαίνουν αλλαγές σε πολλά μέρη του σώματος, ακόμα και στους μυς των χεριών, των ποδιών και του κορμού.

Δεκαπέντε μύες του προσώπου συντονίζονται και διεγείρουν τον ζυγωματικό κύριο μυ τον κύριο μηχανισμό ανύψωσης του άνω χείλους μας. Εν τω μεταξύ, το αναπνευστικό σύστημα αναστατώνεται και η πρόσληψη αέρα εμφανίζεται ακανόνιστα. Σε ακραίες περιπτώσεις γέλιου, οι δακρυϊκοί αγωγοί ενεργοποιούνται, το στόμα ανοιγοκλείνει και ο αγώνας για την πρόσληψη οξυγόνου συνεχίζεται, το πρόσωπο μπορεί να γίνει συχνά κόκκινο ή μοβ!

Μερικά απο τα καλά που κάνει το γέλιο στον εγκέφαλο μας τα λέει και η Έλεν:

Το γέλιο έχει ευεργετικές ιδιότητες και στο σώμα μας και στην ψυχή μας. Είναι το φυσικό φάρμακο που μας έχει δωθεί ως δώρο. Όταν γελάμε ζωντανεύει το σύστημα μας σε όλα τα επίπεδα. Ενεργοποιείται το κυκλοφορικό μας σύστημα και στο αίμα και στην λέμφο. Ενεργοποιείται η κινητικότητα στο παχύ έντερο μέσα από τις κινήσεις του διαφράγματος. Προσφέρει ένα καταπληκτικό εσωτερικό μασάζ στη σπλαχνική κοιλότητα ξυπνώντας τον κοιλιακός μας εγκέφαλο, μέσα στον οποίο βρίσκεται το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το γέλιο επηρεάζει άμεσα το ανοσοποιητικό μας σύστημα με δύο τρόπους: α) αυξάνει την συγκέντρωση των αντισωμάτων στο αίμα και β) αυξάνει την συγκέντρωση των λευκών αιμοσφαιρίων που είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Με το γέλιο ξυπνάνε τα ενδογενή οποιοειδή (ενδορφίνες, εγκεφαλίνες) και τα ενδογενή κανναβινοειδή. Ουσίες με εξαιρετικά παυσίπονη, ηρεμιστική και ευφορική δράση. Δηλαδή μας φτιάχνει το κέφι και βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους.

Η καταλυτική δράση του γέλιου απελευθερώνει τους χυμούς της ζωής.

Όσο περνάνε τα χρόνια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι δεν σταµατάµε να γελάµε επειδή µεγαλώνουµε, µεγαλώνουµε επειδή σταµατάµε να γελάµε.

Και το δικό μου αγαπημένο απόφθεγμα!

Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;

Πληροφορίες: science.howstuffworks.com, laughter-yoga.gr

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES