Ο 8χρονος πρόσφυγας που έγινε πρωταθλητής στο σκάκι

Γενικώς & Αορίστως

Μία ιστορία που συγκινεί είναι σίγουρα αυτή του μικρού Tanitoluwa Adewumi. Πρόκειται για έναν 8χρονο πρόσφυγα από τη Νιγηρία, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένειά του σε ένα κέντρο αστέγων στη Νέα Υόρκη. Κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο στα μεγαλύτερα Μέσα, καθώς διαγωνίστηκε στο μαθητικό πρωτάθλημα σκακιού της Νέας Υόρκης και κατάφερε να κατακτήσει την τρίτη θέση ανάμεσα σε δεκάδες παιδιά που έλαβαν μέρος στο εν λόγω Πρωτάθλημα.

Ο μικρός Tani, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, λατρεύει το σκάκι και μόλις πριν έναν χρόνο έμαθε μόνος του. Η μητέρα του βλέποντας την αγάπη του μικρού για τη σκακιέρα, τον έγραψε σε μία τοπική λέσχη, όπου γρήγορα ξεχώρισε. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες της εν λόγω λέσχης, αποφάσισαν να μην παίρνουν δίδακτρα από τους γονείς του λόγω της οικονομικής τους κατάστασης.

Μετά την κατάκτηση της τρίτης θέσης, ο μικρός δήλωσε πως πλέον έχει δύο μεγάλα όνειρα στη ζωή του: Να γίνει ο πιο νέος πρωταθλητής του κόσμου στο σκάκι και να καταφέρει να κερδίσει για την οικογένεια του μόνιμη άδεια παραμονής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής γιατί δηλώνει πως νιώθει 100% Αμερικανός.

Με τη σειρά του, ο δάσκαλός του Shawn Martinez, μιλώντας στους New York Times για την επιτυχία του μαθητή του, δήλωσε: «Έχει τόσο μεγάλο και βαθύ κίνητρο που σε εκπλήσσει συνεχώς. Λύνει δέκα φορές περισσότερα σκακιστικά προβλήματα από τον μέσο μαθητή σκακιού. Θέλει να γίνει ο καλύτερος όλος. Μέσα σε έναν χρόνο να καταφέρει κάποιος να φτάσει σε αυτό το σημείο, ουσιαστικά μόνος του, χωρίς οικογενειακό υπόβαθρο και χωρίς την στήριξη της οικογένειας του, πραγματικά δεν το έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου».

Ο Tani θα διαγωνιστεί ξανά τον Μάιο στο Πρωτάθλημα Σκακιού που θα λάβουν μέρος μαθητές από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.  

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES