Αν νηστεύεις δες τι χρειάζεται να προσέξεις στην διατροφή σου για να μην πάρεις βάρος

Διατροφή

4moms team , 20-03-2019

Mετράμε πλέον αντίστροφα για το Πάσχα -κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί αύξηση βάρους στα άτομα που νηστεύουν, καθώς γίνεται υπερκατανάλωση φυτικών λιπαρών και αμυλούχων τροφών.

Πώς θα αποφύγουμε τις ανεπιθύμητες μεταβολές του βάρους;

Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες με πολλά φρούτα και λαχανικά και με επαρκή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών (δηλ. σωστοί συνδυασμοί τροφίμων, όπως όσπρια με ρύζι, με ζυμαρικά, με ψωμί ή με ξηρούς καρπούς) θα συμβάλλει στην αποφυγή ανεπιθύμητων μεταβολών του σωματικού βάρους και στην αποτοξίνωση του οργανισμού από τις βλαβερές ουσίες που προσδίδουν τα ζωικά τρόφιμα.

Η διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας

Κατανάλωση θαλασσινών

Κατά την περίοδο της νηστείας παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση θαλασσινών, τα οποία αποτελούν καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων.

Φυστικοβούτυρο και ταχίνι 

Το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι είναι τρόφιμα ιδιαίτερα πλούσια σε αμινοξέα, ασβέστιο και άλλα β αλλά λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε λίπος καλό είναι να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

Ακατέργαστα δημητριακά

Η επιλογή ακατέργαστων δημητριακών, όπως το μαύρο ψωμί και ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και άλλα δημητριακά συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, στον μεταβολισμό της ινσουλίνης και στον κορεσμό, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα τροφής που καταναλώνεται.

Τρόπος μαγειρέματος

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στον τρόπο μαγειρέματος, αποφεύγοντας τα τηγανητά (π.χ. τηγανητές πατάτες, λαχανικά, καλαμαράκια) και τα πολύ λιπαρά τρόφιμα, αλλά και στο μέγεθος της μερίδας που θα καταναλωθεί, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να μην υπάρχει μεγαλύτερη πρόσληψη ενέργειας από την ενέργεια που δαπανάται.

Πηγή: Άρθρο της Μαρίας – Φιλίας Παρασκευά Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στην σελίδα mednutrition.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES