Οι ξένες γλώσσες σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Γενικώς & Αορίστως

Μπορεί το να ξέρεις μία, ή παραπάνω, ξένες γλώσσες να σου χαρίζει περισσότερη γνώση και να κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη, όμως η μελετητές συμφωνούν πως σε κάνει και καλύτερο άνθρωποι. Μπορεί να μην καθορίζουν τι σκεφτόμαστε, επηρεάζουν όμως τον τρόπο σκέψης μας, τη συμπεριφορά μας, καθώς και την ενσυναίσθησή μας.

Η θεωρία πως οι ξένες γλώσσες βοηθούν στην ενσυναίσθηση μελετήθηκε το 2015 από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Η έρευνα έγινε σε παιδιά 4-6 ετών, στα οποία παρουσιάστηκαν τρία αυτοκινητάκια διαφορετικού μεγέθους. Κάποια από τα παιδιά μιλούσαν μόνο μία γλώσσα, ενώ κάποια άλλα δύο και κάποια γνώριζαν και τρίτη. Φυσικά, δεν τις ήξεραν άπταιστα, αλλά αναγνώριζαν τη γλώσσα και ήταν οικεία με αυτή.

Αυτό το οποίο διαπίστωσαν οι ερευνητές κατά το πείραμα ήταν ότι όσο πιο πολλές γλώσσες μιλούσε ένα παιδί τόσο πιο εύκολα κατανοούσε τις προθέσεις των ερευνητών, που μετακινούσαν τις θέσεις των αυτοκινήτων.

Η εκμάθηση γλωσσών μπορεί να ενισχύσει την ενσυναίσθηση και με άλλους τρόπους. Οποιοσδήποτε έχει μάθει μια ξένη γλώσσα μπορεί να θυμηθεί πόσο μεγάλη ήταν η πρόκληση στην αρχή και έτσι, κατανοούμε κάποιον που προσπαθεί να μάθει ή να μιλήσει τη δική μας. Έτσι, προσπαθείς να κατανοήσεις πλήρως τον άλλον και σύμφωνα με τους ερευνητές, όποιοι μιλάνε πάνω από μία γλώσσα, συνήθως αποδέχονται και καταλαβαίνουν περισσότερο τους γύρω τους.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES