Πως επηρεάζει τη διάθεσή μας η έλλειψη ύπνου

Υγεία

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα επιβεβαιώνουν πως η έλλειψη ύπνου προκαλεί αρνητισμό αλλά και αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να μας φαίνεται ως κάτι απολύτως λογικό, ακόμη και επιβεβαιωμένο από εμάς, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ψυχολόγοι αποδεικνύουν αυτή την άμεση σχέση.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, όπου η μία ακολουθούσε ένα κανονικό ωράριο ύπνου ενώ η δεύτερη μείωσε τον ύπνο της από 2 έως 4 ώρες κάθε βράδυ. Έτσι, οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα κοιμούνταν περίπου 7 ώρες, ενώ στη δεύτερη κοιμήθηκαν 4-4,5 ώρες.

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να βαθμολογήσουν πριν και μετά τον ύπνο διαφορετικά προϊόντα ενώ άκουγαν εκνευριστικούς ήχους, παρόμοιους με τον ήχο που κάνει το σπρέι. Στόχος των ερευνητών ήταν οι εθελοντές να νιώσουν άβολα και να αισθανθούν θυμό. Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ζλάταν Κρίζαν, είπε ότι «σε γενικές γραμμές, ο θυμός ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που είχαν κοιμηθεί λίγο και αυτό συνέβαινε ανεξαρτήτως των ενοχλητικών ήχων».

Αυτό δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο θυμό, και όχι στιγμιαία.

«Παρά την κλασική τάση να εκνευριζόμαστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ήχους, τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς, έδειξαν μία τάση προς αυξημένο θυμό και ένταση, αντιστρέφοντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε εκνευριστικές συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου».

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES