Να δίνεις αίμα οικειοθελώς και όχι να σου το πίνουν

SOUL by ΒΙΒΗ

Είπε η φίλη μας η Αμαλία σε μια συζήτηση και οι σκέψεις πολλές για πολλά θέματα και ιδιαίτερα για την φιλία. Για εκείνους τους ανθρώπους που πέρασαν απο την ζωή μας και για εκείνους που υπάρχουν ακόμα και το μόνο που επιθυμούν είναι να σου πιούν το αίμα….!

Στην διάρκεια της ζωής σου, στον «δρόμο» σου διασταυρώνονται τα περισσότερα ειδη των ανθρώπων. Καλοί, κακοί, θετικοί, αρνητικοί, πιστοί, άπιστοι, κόλακες, κουτσομπόληδες και πολλοί άλλοι που θα παίξουν μικρό ή μεγάλο ρόλο στην ζωή σου.

Και όλα καλά με τους τύπους των ανθρώπων που θα συναντήσεις. Τι γίνεται όμως με εκείνους που θα επιλέξεις να γίνουν οι φίλοι σου; Είναι θέμα τύχης να βρείς καλούς φίλους σε αυτή την ζωή; Και ποιά είναι η χειρότερη κατηγορία που καλό θα είναι να αποφύγεις για να προσπαθήσεις να μην πληγωθείς?

Κατα τον Αριστοτέλη, η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά.

Αναφερόμενος στα πιο συνηθισμένα είδη φιλίας, γράφει για εκείνα τα δύο που βασίζονται περισσότερο στη σύμπτωση, παρά στην πρόθεση. Την φιλία της ωφελιμότητας και την φιλία της απόλαυσης. Τι συμβαίνει όμως στην σύγχρονη εποχή; Και τι θα έλεγε άραγε ο Αριστοτέλης; Τόσες πολλές οι κατηγορίες των φίλων με πολλές και ευφάνταστες κατηγορίες ειδικά όταν θέλεις να περιγράψεις αρνητικά.

Φίλη-βαμπίρ, φίλη-τοξική, φίλη-παρτάκιας, φίλη-φίδι, φίλη- θύμα και η λίστα συνεχίζεται.

Το σχόλιο για όλα τα άτομα που ανήκουν σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες είναι ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. 

Αλλά εκείνη η κατηγορία που δεν αντέχω είναι η φίλη-παρτάκιας. Είναι εκείνη η γυναίκα που έχει μάθει στη ζωή της μόνο να παίρνει, χωρίς να δίνει τίποτα. Είτε στην ωφελιμότητα είτε στην απόλαυση όπως λέει ο Αριστοτέλης….

Θεωρεί δεδομένο οτι και εσύ όπως και όλοι οι υπόλοιποι φίλοι θα της προσφέρουν ό,τι ζητήσει, χωρίς να της περνάει από το μυαλό πως και οι άλλοι έχουν ανάγκες. Αν παραστεί μια ανάγκη και τη χρειάζεστε κοντά σας, αυτή μάλλον θα έχει γίνει καπνός πολύ πριν το καταλάβεις. 

Φυσικά στην πραγματική φιλία δεν ζυγίζεις τα πάντα για να βγάλεις την αναλογία. Το πιο σημαντικό απο όλα είναι τα συναισθήματα να είναι αμοιβαία και να βασιλεύει η ειλικρίνεια. 

Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι….

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES