Στην προσπάθεια να προσεγγίσουμε τον μαγικό κόσμο του Παιδιού μέσα απο την επιστήμη της Γιόγκα, σημαντικοί ομιλητές απο τον χώρο της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης θα παρουσίασουν την εμπειρία και την γνώση τους σχετικά με την ευεργετική επίδραση που έχουν οι πρακτικές της Σατυανάντα Γιόγκα στα παιδιά.

Σατυανάντα Γιόγκα και Παιδί

Με βάση τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχθεί ότι η σύνδεση των παιδιών με τις πρακτικές της γιόγκα τα βοηθά να διατηρούν ένα υγιές σώμα ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δημιουργικότητά τους και βοηθώντας εν γένει στη μαθησιακή διαδικασία τόσο τα παιδιά, όσο και τους εκπαιδευτικούς. Σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, όπως η μνήμη και η προσοχή, με απλές πρακτικές της γιόγκα μπορούν να καλλιεργηθούν, να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν σε υψηλό βαθμό. Από την εφαρμογή της γιόγκα στην εκπαίδευση σε σχολεία της Ευρώπης και της Αμερικής έχει διαπιστωθεί ότι η ικανότητα να διατηρείται ο νους σε δυναμική χαλάρωση συμβάλει καταλυτικά στην αύξηση της δημιουργικότητας, της θέλησης για μάθηση, της καλής συνεργασίας, της ικανότητας του νου να συγκεντρώνεται ευκολότερα και να επεξεργάζεται τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες.

Οι άσανα (στάσεις του σώματος) βοηθούν το παιδί να αποκτήσει ένα υγιές, δυνατό κι ευλύγιστο σώμα, χαλαρό κι ελεύθερο από εντάσεις και ασθένειες. Εαν το σώμα ενός παιδιού νιώθει πιασμένο και κουρασμένο, ο νους του νιώθει κατάθλιψη και τεμπελιά. Αν όμως το σώμα του νιώθει ελαφρύ, χαλαρωμένο κι ενεργητικό, ο νους του θα είναι γεμάτος με δημιουργικές ιδέες, ζωντάνια και χαρά. Έτσι λοιπόν, αν κάνει γιόγκικες άσανα τακτικά, θα μπορεί να έχει ένα σώμα ευλύγιστο και χωρίς ένταση, κι αυτό θα διατηρήσει τον νου και τα συναισθήματα του καθαρά, γεμάτα ζωτική και θετική ενέργεια. Το σώμα του θα αντιμετωπίζει τις ασθένειες πολύ πιο εύκολα, κι αν ποτέ ασθενήσει θα χρειαστεί πολύ λιγότερο χρόνο για να γίνει πάλι καλά. Είναι σημαντικό ένα παιδί να εξασκείται στις άσανα τακτικά, ιδανικά κάθε μέρα.

Η Πραναγιάμα είναι η γιόγκικη πρακτική που χρησιμοποιεί την αναπνοή και μαθαίνει τα παιδιά πώς να διευρύνουν την αναπνοή τους και την πράνα (ενέργεια), η οποία είναι η ζωτική δύναμη, η ζωτική ενέργεια που κρατάει τα πάντα στη ζωή. Εξασκώντας ένα παιδί την Πραναγιάμα καθαρίζει, εξαγνίζει και γεμίζει με ενέργεια όλο το σώμα του. Η Πραναγιάμα αναζωογονεί επίσης τον εγκέφαλο, πράγμα που το βοηθάει να σκέφτεται πιο καθαρά και ξεκούραστα. Η Πραναγιάμα εξασκείται μετά τις άσανα, σε ένα καθαρό και ήσυχο περιβάλλον.

Με τις τεχνικές χαλάρωσης, όπως η Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα, απομακρύνεται το στρες από τις εμπειρίες της καθημερινότητας που βιώνουν τα παιδιά. Η Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα επιδρά σε όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης και βοηθά τα παιδιά να απελευθερώσουν τις φυσικές, νοητικές και συναισθηματικές τους εντάσεις.

Επιπλέον, ένα απο τα πιο σημαντικά στοιχεία αυτής της τεχνικής είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του οραματισμού. Με την τακτική εξάσκηση στον οραματισμό τα παιδιά αναπτύσσουν τη δυνάμη της εστίασης και της προσοχής. Έτσι, τα παιδιά βάζουν στόχους και μπορούν εύκολα να τους πραγματοποιήσουν. Η Σατυανάντα Γιόγκα Νίντρα στις μικρές ηλικίες είναι σύντομη, καθώς ένα παιδί αυτής της ηλικίας δεν μπορεί να μένει ακίνητο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι μεγάλωσε και σπούδασε στην Αυστραλία. Το 1975, ακολουθώντας την πνευματική της αναζήτηση, ταξίδεψε στην Ινδία όπου συνάντησε τον γκούρου της, τον Παραμαχάμσα Σατυανάντα. Από το 1977 ζει στην Ελλάδα και ακολουθώντας την οδηγία του γκούρου της ενθαρρύνει τον σύγχρονο άνθρωπο να διαχειριστεί τον νου του και τις προκλήσεις της ζωής με κύρια εργαλεία τη γιόγκα, τον διαλογισμό και την καλλιέργεια της επίγνωσης.

Το 1977 δημιούργησε το Σατυανάντα Άσραμ, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει καθώς και για το φιλανθρωπικό του έργο.

Η Σουάμι Σιβαμούρτι παράλληλα με το έργο που προσφέρει αδιάλειπτα και γενναιόδωρα στους Έλληνες, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καθοδηγώντας προγράμματα σχετικά με τη συμβολή της γιόγκα σε κάθε τομέα της ζωής που απασχολεί τον σύγχρονο άνθρωπο. Το 1993 αναγνωρίστηκε ως YOGACHARYA (Master of yoga) από το κίνημα της Διεθνούς Αδελφότητας Γιόγκα (Interna- tional Yoga Fellowship Movement / IYFM) και το 2004 ορίστηκε Per- manent Guardian της Ακαδημίας Σατυανάντα Γιόγκα Ευρώπης (Sat- yananda Yoga Academy Europe / SYAE) και Emissary της Σχολής Γιόγκα του Μπιχάρ / Bihar Yoga Emissary. Από το 2004 υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της SΥΑΕ. Το 2014 ορίστηκε Yoga Acharya του συμβουλίου Yoga Vidya στην Ινδία, σε αναγνώριση της αφοσίωσής της στις διδασκαλίες, την αποστολή και τη διάδοση της παράδοσης Σατυανάντα Γιόγκα. Στη Σουάμιτζι οι άνθρωποι βρίσκουν βαθιά κατανόηση, αποδοχή, καλοσύνη και έμπνευση. Τα λόγια της δίνουν δύναμη και θετική κατεύθυνση σε όποιον αναζητά τον αληθινό Εαυτό που κρύβεται μέσα του.

Micheline Flak

Η διδάκτωρ της αμερικανικής φιλολογίας Micheline Flak, καθηγήτρια Παιδαγωγικών Επιστημών στο Ανώτερο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Επιστημών, ιδρύτρια της R.Y.E Γαλλίας 1978 (O ργανισμός για την έρευνα σχετικά με την εφαρμογή της γιόγκα στην εκπαίδευση) και τέως πρόεδρος του οργανισμού, Επίτιμος Πρόεδρος της EURYE από τον Μάρτη του 2000 έως σήμερα, η Micheline Flak, γνωστή στο χώρο της γιόγκα ως Swami YogaBhakti, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τις πολύπλευρες εμπειρίες της από την εισαγωγή και εφαρμογή της γιόγκα στο γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα.

H Swami YogaBhakti είναι διεθνής σύμβουλος στον τομέα της γιόγκα με υπόβαθρο την επιστήμη της παιδαγωγικής. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Γιόγκα στα σχολεία” που προσφέρει κίνητρο και πρακτικές συμβουλές για την εφαρμογή της γιόγκα στις σχολικές τάξεις.

Το 1978, ίδρυσε τον οργανισμό RYE “ Έρευνα για την γιόγκα στην εκπαίδευση” και τον EURYE τον Μάρτη του 2000 κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου της UNESCO υπό την Προεδρία του Σουάμι Νιραντζανανάντα Σαρασουάτι.

Το 2013 η γαλλική κυβέρνηση χορήγησε στον γαλλικό οργανισμό RYE μια εθνική συμφωνία που επιτρέπει να εκπαιδεύσει δασκάλους για να μεταδώσουν τη γιόγκα στα σχολεία.
Έχει μεταφράσει 10 βιβλία του Bihar School of Yoga σχετικά με τις διδασκαλίες της παράδοσης Bihar Yoga/Satyananda Yoga. Ταξιδεύει πολύ και αφιερώνει την ενέργεια της στη διάδοση της γιόγκα στη Γαλλία και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η αποστολή της είναι να αναπτύξουμε πρακτικές μορφές της γιόγκα προσαρμοσμένεςστο δυτικότρόποσκέψης.

Hélène Plaziat

Υπεύθυνη παιδαγωγός της RYE (Έρευνα για τη Γιόγκα στην Εκπαίδευση) και εκπαιδευτικό μέλος της ίδιας οργάνωσης, η Hélène Plaziat (γνωστή στο χώρο της γιόγκα ως Yogini Ratna) είναι ευτυχής που μπορεί να προσφέρει στην υπηρεσία των νέων και των εκπαιδευτικών εικοσιπέντε χρόνια της διπλής της εκπαιδευτικής εμπειρίας: εκείνη της γιόγκα και εκείνη της διδασκαλίας.

Ως δάσκαλος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει αναπτύξει προπαρασκευαστικά προγράμματα για τις εξετάσεις (διαχείριση του άγχους, συγκέντρωση, αυτοπεποίθηση …) που έχει προσαρμόσειγιατις διαφορετικέςηλικίες.

Η Yogini Ratna, είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει το ταξίδι της κοντά στην Micheline Flak (συνδεδεμένη με την παράδοση της Satyanan- da Yoga), από το 1989 έως το 1994. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια πηγαίνει τακτικά στο Ashram Mandala Yoga στην Ουαλία, όπου παρακολουθεί τις διδασκαλίες του Swami Nishchalananda Saraswati. Έχει αποκτήσει εκτεταμένες γνώσεις στη Χάθα Γιόγα, στηγιόγκανίντρα,τηνΚρίγιαΓιόγκα,τις τεχνικέςδιαλογισμού,την Γκιάνα Γιόγκα, τη Μάντρα Γιόγκα κα. Κάτοχος πιστοποιητικού που εκδίδεται από κοινού από το Ashram Mandala Yoga και το British Wheel of Yoga, διδάσκει γιόγκα στο Seine-Saint-Denis.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES