Οι μολύνσεις των αυτιών στα βρέφη είναι ένα συχνό φαινόμενο που όμως μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα. Μία τυπική μόλυνση του αυτιού ξεκινά από υπερανάπτυξη βακτηρίων, η φλεγμονή συνήθως οδηγεί σε συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο και τότε διογκώνονται οι σάλπιγγες που συνδέουν το μέσο αυτί με το πίσω μέρος της μύτης αλλά και του λαιμού.

Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών και των μωρών είναι πιο ευάλωτο, είναι πιο συχνό φαινόμενο απ ότι στους ενήλικες, καθώς είναι πιο επιρρεπή στις μολύνσεις.

Επιπλέον, το μέγεθος και η θέση των πόρων του αυτιού καθιστούν πιο εύκολο για τα μικρόβια να φτάσουν στο μέσο αυτί με αποτέλεσμα να παγιδευτεί υγρό.

Σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, ο θηλασμός και η μείωση της έκθεσης των βρεφών στον καπνό του τσιγάρου, συμβάλλουν στη μείωση των λοιμώξεων του αυτιού. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να προστατεύονται τα μωρά από τα συχνά κρυολογήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε λοίμωξη.

Οι λοιμώξεις του μέσου ωτός αποτελούν την κύρια αιτία επισκέψεων στο γιατρό και συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Πλέον, οι περισσότεροι γιατροί περιμένουν 2-3 μέρες πριν δώσουν αντιβιοτικά, εκτός αν η λοίμωξη είναι σοβαρή ή πρόκειται για βρέφος.

Πολλές φορές η λοίμωξη υποχωρεί χωρίς τη χορήγηση αντιβίωσης. Ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσφορίας που νιώθει το παιδί. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική τομή στο τύμπανο για τη γρήγορη ανακούφιση από τον πόνο και την αποκατάσταση της ακοής. Στα παιδιά οι χειρουργοί κάνουν την τομή στο νοσοκομείο με ολική αναισθησία. Η τομή στο τύμπανο επουλώνεται σε 1 με 2 εβδομάδες.

Τα σημάδια της λοίμωξης του αυτιού:

– Το μωρό κλαίει περισσότερο απ’ ότι συνήθως

– Δυσκολία στον ύπνο ή / και την ακοή

– Πυρετός

– Πονοκέφαλος

– Εκκρίσεις από το αυτί

– Το μωρό τραβάει το αυτί του

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES