Είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος; Όλα είναι θέμα γονιδίων

Υγεία

4moms team , 31-01-2019

Είσαι «κουκουβάγια» ή «πρωινό πουλί»; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Έξετερ, αυτό είναι θέμα γονιδίων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication και υποστηρίζει πως το «βιολογικό μας ρολόι» είναι θέμα γονιδίων.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι αν κάποιος είνια πρωινός ή βραδινός τύπος καθορίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από γενετικούς παράγοντες. Η μελέτη αυτή δεν απενοχοποιεί μόνο όσους ξυπνούν αργά αλλά αποκαλύπτει και περισσότερες λεπτομέρειες για τους μηχανισμούς που διέπουν το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων»,», δήλωσε ένας εκ των μελετητών, ο Μάικλ Γουίντον.

Για τη μελέτη αυτή, η ομάδα των μελετητών ανέλυσε τα δεδομένα DNA περίπου 700.000 ανθρώπων, από βάσεις δεδομένων (UK Biobank και 23andMe) και συνέκριναν τα γονίδια των ανθρώπων που δήλωναν πως είναι «πρωινοί» και «νυχτοπούλια». Αυτό που παρατήρησαν είναι 327 νέα σημεία στα χρωμοσώματα (locus) που επηρεάζουν τον χρονότυπο, δηλαδή αν κάποιος κοιμάται νωρίς ή αργά. Χαρακτηριστικό είναι πως μέχρι σήμερα γνώρισαν μόλις 24 γονίδια.

Οι ερευνητές δήλωσαν επίσης πως παρατήρησαν και κάποια συσχέτιση μεταξύ του ωραρίου που κοιμάται κάποιος με την εμφάνιση κατάθλιψης. Αυτό το «εύρημα» έρχεται να επιβεβαιώσει πολλές προηγούμενες έρευνες που έχουν ασχοληθεί με τη σχέση της αϋπνίας με τις ψυχικές διαταραχές.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES