Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του ΕΚΚΕ, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον Διευθυντή Ερευνών Διονύση Μπαλούρδο, έρχεται να αποκαλύψει γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά αλλά και το τι συμβαίνει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες η γονιμότητα έχει πέσει κάτω από το όριο των 2.1 παιδιών ανά γυναίκα, ενώ στην Ελλάδα οι αλλαγές αυτές έχουν ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κιόλας, όταν ο δείκτης γονιμότητας πέρασε κάτω από το 1,5. Έκτοτε παραμένει πολύ χαμηλά, φτάνοντας ως και στο 1,23 το 1999.

Το 2016 και βαθιά μέσα στην κρίση, ο δείκτης γονιμότητας ήταν ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο, με μόλις 1,38 παιδιά ανά γυναίκα. Μάλιστα, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά ανά έτος. Ωστόσο, έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος στον οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο τους παιδί. Λίγο μετά τα 30 επιλέγουν να γεννήσουν, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος την Ε.Ε είναι τα 29 έτη.

Πλέον, μία στις τέσσερις γεννήσεις στη χώρα μας πραγματοποιείται από γυναίκες μεταξύ 35-39 ετών. Ενώ, σύμφωνα με τν ίδια έρευνα, στην Ελλάδα εμφανίζεται ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά πρώτων γεννήσεων από μητέρες ηλικίας άνω των 40 στην Ευρώπη (5,3%).

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο πως μόνο ένα 8,3% των Ελληνίδων που γεννήθηκαν το 1955 δεν έκαναν παιδί, ενώ σε όσες γεννήθηκαν το 1965 το ποσοστό ήταν σχεδόν το διπλάσιο, δηλαδή 16,3%.

Εκτός όμως από τις Ελληνίδες, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν και οι υποδομές φροντίδας με το 8,9% των παιδιών ηλικίας κάτω των 3 ετών να έχει πρόσβαση σε αυτές. Ποσοστό που είναι αρκετά μακριά από τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. (33%) για το 2020.

Χώρες που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν υψηλότερους δείκτες γονιμότητας όπως η Σουηδία (1,85) και η Γαλλία (1,92) εφαρμόζουν πολιτικές στήριξης των οικογενειών, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες των σύγχρονων, πολύμορφων νοικοκυριών. 

Η έρευνα καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της γονιμότητας και τη στήριξη της οικογένειας, οι οποίες ταξινομούνται σε τρεις άξονες:

-Κοινωνική και οικονομική ενεργητική προστασία των οικογενειών

-Εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

-Υποστήριξη της μητρότητας και θετικό περιβάλλον για την οικογενειακή ζωή

Αναλυτικά η έρευνα εδώ

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES