Πως να προφυλάξετε το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο

Guest Editors

4moms team , 16-01-2019

Από τη Μίνα Κοκορέλη

Είστε ο γονέας ενός παιδιού που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή γονέας ενός παιδιού που θα αρχίσει σύντομα να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο; Εάν είστε, πρέπει να γνωρίζετε ότι το διαδίκτυο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να είστε ενήμεροι για τις ειδήσεις, να κάνετε έρευνα για σχολικά έργα και να επικοινωνείτε με φίλους, αλλά μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνο. Ως γονέας, είναι δική σας ευθύνη να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας παραμένει ασφαλές online. Θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όπως χρησιμοποιούμε συστήματα συναγερμού για το σπίτι μας, για να το προστατέψουμε, έτσι και με το internet πρέπει να “βάλουμε” τέτοιους μηχανισμούς για να προστατέψουμε το παιδί μας.

4 σημάδια που δείχνουν ότι ένας έφηβος έχει περίεργη σχέση με το διαδίκτυο

Χρησιμοποιούν τον υπολογιστή την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτό που πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν εύκολα να γίνουν στόχοι των online “αρπακτικών”. Πολλοί επίσης δεν συνειδητοποιούν ότι αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει πάντα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να μάθετε αν αυτό συμβαίνει, αν το παιδί σας χρησιμοποιεί το διαδίκτυο την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι επικοινωνούν απευθείας με κάποιον, ο οποίος μπορεί να μην έχει καθαρές προθέσεις.

Είναι μυστικοπαθείς όταν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή. Πώς λειτουργεί το παιδί σας όταν χρησιμοποιεί τον υπολογιστή; Το παιδί σας προσπαθεί να κρύψει αυτό που κάνει online από εσάς; Εάν απενεργοποιήσουν αυτόματα τον υπολογιστή ή βάλουν ένα παιχνίδι στην οθόνη, μπορεί να προσπαθούν να σας αποτρέψουν από το να δείτε τι κάνουν online. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι ότι το παιδί σας μπορεί να κάνει κάτι που δεν πρέπει να κάνει online, όπως να έχει άμεσες, προσωπικές συνομιλίες με έναν ξένο.

Είναι χαρούμενοι όταν κλείνουν τον υπολογιστή. Εάν το παιδί σας είναι υπερβολικά ευτυχισμένο όταν “βγαίνει” από το διαδίκτυο, αυτό ίσως είναι σημάδι ότι μπορεί να αναπτύσσεται μια online σχέση. Εάν ο έφηβός σας επικοινωνεί με κάποιον στο διαδίκτυο, ίσως είναι στη διαδικασία έναρξης μιας σχέσης, για την οποία είναι ευχαριστημένοι. Δυστυχώς, πολλοί έφηβοι δεν συνειδητοποιούν ότι κάποιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από έναν υπολογιστή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μιλάτε στο παιδί σας για τους κινδύνους της έναρξης ενός “online ρομαντισμού”.

Είναι καταθλιπτικοί. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το παιδί σας μπορεί να είναι πολύ χαρούμενο όταν χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, αλλά ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ότι είναι καταθλιπτικοί, ειδικά όταν κλείνουν τον υπολογιστή. Αυτό που πολλοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι άλλοι έφηβοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για παρενόχληση.

Οι τέσσερις παραπάνω παρατηρήσεις είναι μόνο μερικές από τις πολλές που θα θελήσετε να ψάξετε για να δείτε αν το παιδί σας έχει πρόβλημα στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις και θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή, η μεγαλύτερη ένδειξη είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει προβλήματα online, φροντίστε να μιλήσετε μαζί του και το συντομότερο δυνατό.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES