Απο τη Μαρία Κούκνη: Το παιδί γεννιέται ντροπαλό ή γίνεται στη πορεία της ζωής του;

BODY by ΒΑΣΩ

Mε αφορμή μια κουβέντα με φίλες μαμάδες για ντροπαλά παιδιά και πόσο επηρεάζονται στη ζωή τους απο αυτή τη φυσική συστολή,ρωτήσαμε την ψυχολόγο Μαρία Κούκνη, αν τελικά γεννιόμαστε ντροπαλοί ή γινόμαστε στη πορεία της ζωής μας..

Δείτε τι μας απάντησε:

Μια από τις ραχοκοκαλιές της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων είναι οι κοινωνικές δεξιότητές τους.

Η οικογένεια, το σχολείο, οι αθλητικές δραστηριότητες, είναι ο φυσικός κόσμος μέσα στον οποίο ζει και αναπτύσσεται το παιδί, ένα περιβάλλον εξαιρετικά πλούσιο σε ερεθίσματα, εξίσου όμως απαιτητικό και πολύπλοκο.  Μέσα σε αυτό το κάθε παιδί από πολύ νωρίς, ερχόμενο σε επαφή με διαφορετικά πρόσωπα , πρέπει να αξιολογήσει , να προβλέψει και ίσως και να ερμηνεύσει μια γκάμα συμπεριφορών και καταστάσεων ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί κοινωνικά αλλά και να προστατεύσει τον εαυτό του απέναντι σε κάποιο ενδεχόμενο κίνδυνο.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στις κοινωνικές του δεξιότητες , παρεμποδίζοντας αντίστοιχα και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ένα από «αυτά τα παιδιά» είναι και το ντροπαλό παιδί.

Η ντροπαλότητα είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα της παιδικής ηλικίας. Από την προσχολική ηλικία μέχρι και τις αρχές της εφηβείας υπάρχει τις περισσότερες φορές μια φυσική συστολή και δειλία κυρίως απέναντι σε άγνωστα πρόσωπα, η οποία και ξεπερνιέται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Το παιδί αποκτά εμπιστοσύνη και ένα «εσωτερικό κριτήριο» αποδοχής και εξοικείωσης.

Παρόλα αυτά η ντροπαλότητα μπορεί και να υποδηλώνει μια μορφή εσωτερικής άμυνας και αντιμετώπισης μιας εξωτερικής, ορατής ή μη, απειλής. Το παιδί παραμένει όσο μπορεί στην αφάνεια, παραμερίζοντας τις προσωπικές του ανάγκες, καταλήγοντας σε μια υποτακτική , αδύναμη συμπεριφορά .

Η ντροπαλότητα  μπορεί να έχει δυο μορφές:

Α. Τη γενικευμένη ντροπαλότητα: το παιδί είναι γενικώς ντροπαλό

Β. Την επιλεκτική ντροπαλότητα: το παιδί γίνεται ντροπαλό σε συγκεκριμένη περίπτωση. Πχ: Σχολική εκδήλωση που πρέπει να εκτεθεί σε κόσμο ή πάρτυ συμμαθητών του.

Πώς γίνεται όμως ένα παιδί ντροπαλό; Γεννιέται ή γίνεται στην πορεία της ζωής του;

  • Το παιδί μαθαίνει να είναι ντροπαλό και συνεσταλμένο όταν έχει βιώσει συχνά και έντονα συναισθήματα αποδοκιμασίας, κριτικής , τρομοκρατίας .
  • Ένας δεύτερος παράγοντας είναι το κατά πόσο το κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού διαθέτει κοινωνική εμπειρία και δεξιότητες ώστε να «μυήσει» ή να διευκολύνει την ομαλή  ένταξη του παιδιού.
  • Γονείς πολύ απαιτητικοί, αυταρχικοί ή ακόμα και γονείς με εντελώς απρόβλεπτη και ανοριοθέτητη στάση και συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά μπορεί να γίνουν πηγή άγχους , δυσαρέσκειας και μπορούν να αποδυναμώσουν στο έπακρο την αυτοεκτίμηση και την δυναμικότητα των παιδιών , οδηγώντας τα σε μια δειλή και συγκρατημένη εικόνα.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μην είναι ντροπαλό;

Η παρατήρηση και η κατανόηση των κοινωνικών εκδηλώσεων που προκαλούν αμηχανία και αναστάτωση στο παιδί είναι το πρώτο βασικό βήμα στην ενθάρρυνση του.

Η πίεση στο να ενταχθεί ή να εκτεθεί σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα και δραστηριότητα, η αποδοκιμασία , ο θυμός και η αγανάκτηση είναι εντελώς αποτρεπτικά και πολλές φορές ενισχύουν την ντροπαλότητα του παιδιού.

Αντιθέτως ο σεβασμός στους χρόνους του παιδιού , τα κίνητρα και η επιβράβευση στα κοινωνικά του επιτεύγματα είναι βήματα που θα οδηγήσουν πιο γρήγορα στο να είναι το παιδί μας πιο σίγουρο και ευτυχισμένο.!

Μαρία Κούκνη
Ma Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος ( Master2 Εξελικτικής Ψυχολογίας Παιδιού και Εφήβου – Paris V)
Ειδ. Εικαστική Θεραπεύτρια
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210-7717425

 

 

 

;

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Κύθνος:Ένας κοντινός παράδεισος

Κύθνος:Ένας κοντινός παράδεισος

Διακοπές στη Σίφνο

Διακοπές στη Σίφνο

20 πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις για τη Νόνη Δούνια

20 πράγματα που ίσως δε γνωρίζεις για τη Νόνη Δούνια

Ποιά σνακ επιλέγω μετά το γυμναστήριο;

Ποιά σνακ επιλέγω μετά το γυμναστήριο;

Η Ζωή Δημητράκου μας συστήνεται!

Η Ζωή Δημητράκου μας συστήνεται!

Η μαμά..

Η μαμά..

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν  για τον καρκίνο του μαστού

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν για τον καρκίνο του μαστού

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms