Μέρα με τη μέρα τον βλέπω να μεγαλώνει. Τον βλέπω να αλλάζει. Και σκέφτομαι όλα αυτά τα σημαντικά που έχει ήδη μάθει αλλά και άλλα πολλά που θέλω να του μάθω. Η κάθε μέρα ξεχωριστή. Και μαζί την κάνουμε μοναδική!

1. Μάθε τον να εκφράζει τα συναισθήματα του, να τα εκφράζει με λόγια
Το πιο πιθανό είναι ότι ο γιος σου θα ουρλιάζει όταν εκνευρίζεται και θα κρυβεται όταν ντρέπεται. Θα κλαίει από φόβο και θα δαγκώνει από ενθουσιασμό. Μάθε του τι σημαίνει το καθε συναίσθημα, δείξτου ανθρώπους που αισθάνονται το ίδιο αλλά αντιδρούν με διαφορετικό από αυτόν τρόπο. Μίλα του για τα δικά σου συναισθήματα…

2. Γίνε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του

Είτε στις κερκίδες του γηπέδου, είτε στο γκαράζ όταν παίζει μουσική εσύ να είσαι πάντα εκεί. Ακόμη και όταν σου λέει να σταματήσεις γιατί τον ντροπιάζεις. Θα ξέρει πάντα ότι υπάρχει κάποιος να τον επευφημεί για μια ζωή.

 3. Μάθε του να βάζει πλυντήριο
..ναι μη γελάς… και να σιδερώνει, και να πλένει, και να μαζεύει. Μια ημέρα, μια γυναίκα εκεί έξω θα σε ευγνωμονεί. Αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό;

4. Διαβάστε μαζί
Η Emilie Buchwald έλεγε ότι τα παιδιά αγαπούν το βιβλίο και μαθαίνουν να διαβάζουν στην αγκαλιά των γονιών τους. 

5. Τα αντρικά πρότυπα
Φρόντισε να έχει πρότυπα άντρες που θεωρούνται δυνατοί και δυναμικοί εξαιτίας του μυαλού τους, της επιμονής τους αλλά και της αξιοπρέπειας τους. Δεν υπάρχει μόνο ο Batman με το μυώδες σωμα, αλλά και ο Αινστάιν με το μυαλό του, ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ με τις ιδέες και τις πράξεις του, ο Μαρκ Τουαίην με τη φαντασία του, ο Στηβ Τζόμπς & ο Ελον Μασκ με τις καινοτόμες ιδέες και το θάρρος να τις υποστηρίζουν. 
 
 7.  Τα γυναικεία πρότυπα
Στον άνθρωπο όλα πρέπει να είναι ωραία: και το πρόσωπο, και το ντύσιμο, και η ψυχή, και οι σκέψεις (Αντον Τσέχωφ). Με αυτό το σκεπτικό ως γνώμονα μαθαίνουμε στο γιο μας πως η ομορφιά από μόνη της δεν αρκεί. Θαυμάζουμε τις γυναίκες για το μυαλό τους, τις σκέψεις τους, τις πράξεις τους, τη συναισθηματική νοημοσύνη τους, τις λέξεις τους, το χαρακτήρα τους, το θάρρος τους.

8. Να του μάθεις καλούς τρόπους

Γιατί η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα αλλα αγοράζει τα πάντα.

 9. Άστον να χάσει
Κάποιες φορές κερδίζουμε, άλλες χάνουμε. Όσο και εάν δεν μας αρέσει να χάνουμε, όσο και εάν μας στενοχωρεί και μας απογοητεύει δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις ήττες. Το να μάθει να χάνει αξιοπρεπώς και να ξαναπροσπαθεί είναι μάθημα ζωής. 
 
10. Και κάτι ακόμη…
Γέμισε τον με φιλιά & αγκαλιές. Στα 6 αλλά και στα 16. Και ας σε διώχνει. Εσύ μη σταματάς!
Γίνε το λιμάνι του. Το δίχτυ ασφαλείας του. Το “σπίτι” του. 
Να είσαι παρών. Όχι ως απλός παρατηρητής της ζωής του. Αλλά συμμετέχοντας ενεργά.
 
Και, τέλος,  ποιός είπε πως τα αγόρια δεν κλαίνε; Άσε το δικό σου να κλάψει!

 

 
 

 

 

 

 
 

 

 
 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES