Νέα μελέτη συνδέει την κατάθλιψη στους εφήβους με τη χρήση των social media

Έφηβοι

Μία νέα βρετανική μελέτη έρχεται να συνδέσει τη χρήση των social media με την κατάθλιψη στην εφηβεία.

Τα κορίτσια έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι πιο συχνά αποδέκτες κακόβουλων trolls, σεξουαλικής παρενόχλησης, απρεπών σχολίων κλπ. Τα κορίτσια εμφανίζουν περισσότερες διαταραχές ύπνου και συχνά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Η μελέτη αυτή μας έρχεται από τη Βρετανία και έγινε σε δείγμα 11.000 εφήβων, ηλικίας 14-16 ετών.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως τα κορίτσια κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση (και κατάχρηση) μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τα δύο πέμπτα να αφιερώνουν πάνω από τρεις ώρες online χρόνο καθημερινά, έναντι μόνο ενός πέμπτου των 14χρονων αγοριών. Ενώ ένα στα δέκα αγόρια δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο το 4% των κοριτσιών απέχουν τελείως.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί ανεξάρτητα από το χρόνο χρήσης, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται αναλογικά με τη χρήση των social media. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, 12% των «ελαφρών» χρηστών και το 38% των «βαρέων» έχουν σημάδια σοβαρής κατάθλιψης.

«Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει την ψυχική υγεία, όμως τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο καθηγητής Σερ Σάιμον Γουέσελι, πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ψυχιάτρων.

«Είναι πράγματι πιθανό ότι η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί σε χαμηλότερη αυτοπεποίθηση και σε χειρότερη ψυχική υγεία», ανέφερε ο καθηγητής Στέφεν Σκοτ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES