Γιατί το βραδινό άγχος είναι χειρότερο για την υγεία μας

Υγεία

4moms team , 07-01-2019

Το βραδινό άγχος είναι χειρότερο για την υγεία μας συγκριτικά με εκείνο τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη. Ο λόγος είναι πως όσο προχωρά η μέρα, το σώμα μας απελευθερώνει χαμηλότερα ποσοστά ορμονών που βοηθούν τη μείωση του στρες.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στο βραδινό στρες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yujiro Yamanaka, φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο τη νήσου Χοκάιντο. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το βιολογικό ρολόι κάθε ανθρώπου και η ώρα της ημέρας κατά την αξιολόγηση της απόκρισης στους στρεσογόνους παράγοντες και την πρόληψή τους» προσθέτει.

Οι ερευνητές διεξήγαν την εν λόγω έρευνα μετρώντας τα επίπεδα κορτιζόλης -της ορμόνης του στρες- σε 27 υγιείς εθελοντές. Στη συνέχεια, τους προκάλεσαν τεχνητό άγχος ώστε να να διαπιστώσουν αν ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων ανταποκρίνεται διαφορετικά στο έντονο στρες σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Ο άξονας αυτός συνδέει το κεντρικό νευρικό σύστημα με το ενδοκρινικό. Ένα γεγονός που προκαλεί άγχος, ενεργοποιεί τον άξονα και το σώμα απελευθερώνει κορτιζόλη. Τα επίπεδα κορτιζόλης ελέγχονται επίσης από το κιρκάδιο ρολόι στον εγκέφαλο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Τα μέλη της μίας ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το πρωί, δύο ώρες μετά το ξύπνημα. Τα μέλη της άλλης ομάδας εκτέθηκαν σε δοκιμασία άγχους το βράδυ, 10 ώρες αφού είχαν ξυπνήσει.

Η 15λεπτη δοκιμασία αφορούσε την προετοιμασία και την παρουσίαση για συνέντευξη μπροστά σε κάμερα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου μισή ώρα πριν τη συνέντευξη, αμέσως μετά και ενδιάμεσα.

Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξήθηκαν σημαντικά το πρωί, αλλά όχι το βράδυ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων, δείκτης απόκρισης του συμπαθητικού νευρικού συστήματος στο στρες, δεν διέφεραν.

«Το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρωινό στρες ενεργοποιώντας τον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, αλλά για να ανταποκριθεί στο στρες το βράδυ, ενεργοποιεί μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Yamanaka.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuropsychopharmacology Reports.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES