Ο «άγγελος» που πληρώνει μυστικά τους λογαριασμούς των ασθενών

Υγεία

4moms team , 01-01-2019

Είναι «άγγελος», αλλά δεν έχει φτερά στην πλάτη. Είναι ένας κομψός άνδρας γύρω στα σαράντα, που οδηγεί ακριβό αυτοκίνητο και εργάζεται ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. 

Ο Zeal Akaraiwai φτάνει στο νοσοκομείο, όπου τον καλωσορίζει θερμά μία ομάδα κοινωνικών λειτουργών. Δεν χάνει χρόνο. Ζητά τη «λίστα» και εκείνοι του δίνουν τυπωμένα σε ένα χαρτί τα ονόματα των ασθενών, η υγεία των οποίων τους επιτρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά δεν μπορούν να πάρουν εξιτήριο, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας. Εκείνη την ημέρα θα φύγει από το νοσοκομείο έχοντας πληρώσει τα έξοδα οκτώ ασθενών. 

Αυτά συμβαίνουν στη Νιγηρία, όπου μόλις το 5% του πληθυσμού έχει ασφαλιστική κάλυψη. Ο Zeal έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις κατά τις οποίες οι ασθενείς αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο νοσοκομείο, παρότι υγιείς πλέον, μέχρι και οκτώ εβδομάδες. Αρκετά νοσοκομεία υιοθέτησαν σύστημα εξόφλησης με δόσεις, αλλά ακόμη και η καταβολή της πρώτης δόσης θεωρείται τεράστια δαπάνη για τους οικονομικά αδύναμους που εργάζονται κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. 

Οι κοινωνικοί λειτουργοί οδηγούν τον «καλό άγγελο» στους θαλάμους και του μιλούν για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ο Zeal ρωτά τι τους συνέβη, αλλά και ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Όταν οι απαντήσεις που παίρνει είναι του τύπου «προσεύχομαι στον Θεό» και αφού ενημερώνεται από το προσωπικό του νοσοκομείου για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πληρώνει τον λογαριασμό. Δεν λέει στους ασθενείς ποιός είναι και τι σκοπεύει να κάνει. 

Στο ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση ενός άνδρα: Τα έξοδα ήταν 250 δολάρια. Ο Zeal τα πλήρωσε, ο άνθρωπος γύρισε στο σπίτι του. 

Ο «καλός άγγελος» δεν κρατά επαφή με τους ασθενείς. Δεν θέλει καν να τον λένε «ευχαριστώ».

Το μόνο που θα ήθελε σε ανταπόδοση είναι ότι αν ίσως μια μέρα αφηγηθούν την ιστορία να πουν ότι, ήταν στο νοσοκομείο, ήρθε ένας άγγελος, πλήρωσε τον λογαριασμό και επέστρεψαν στο σπίτι. 

«Γι αυτό το αποκαλώ Angel Project. Γίνε ο άγγελος που ελπίζεις κάποτε να συναντήσεις» εξηγεί. 

Το γεγονός ότι πληρώνει τα έξοδα νοσηλείας ασθενών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και μάλιστα στην πιο σοβαρή ανάγκη, που αφορά την υγεία, είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνεται τη χριστιανική πίστη.

Λέει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει έναν άλλον άνθρωπο.

Σε αυτή την προσφορά ο Zeal δεν είναι μόνος. Τόσο οι φίλοι όσο και η οικογένεια του στηρίζουν το έργο του δίνοντας του χρήματα. Εκείνος από την πλευρά του διατηρεί αναλυτική κατάσταση με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες για την περιπτώσεις των ασθενών που αναλαμβάνει. 

Το Angel Project έχει έναν «όρο», έναν περιορισμό που ο ίδιος ο Zeal έχει θέσει στον εαυτό του: Δεν αναλαμβάνει μη αναστρέψιμες περιπτώσεις. «Φυσικά, υπάρχουν φορές που παρεκκλίνω» ομολογεί.

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES