Τα ερεθίσματα που πρέπει να παίρνει ο εγκέφαλος του μωρού

Guest Editors

Το πιο σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού είναι η διαδραστικότητα μαζί του. Να το αγκαλιάζουμε, να του μιλάμε, να το χαϊδεύουμε ώστε να παίρνει ερεθίσματα για να αναπτυχθεί σωστά.

Έρευνες έχουν δείξει πως ένα μωρό γεννιέται με δισεκατομμύρια κύτταρα στον εγκέφαλό του, τα οποία όμως δεν είναι όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Κάθε φορά που δέχεται κάποιο ερέθισμα από εμάς, τα κύτταρα αυτά «ενεργοποιούνται».

Τα θετικά ερεθίσματα που λαμβάνει «καταγράφονται» στην κυτταρική μνήμη και τον εγκέφαλο και το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Τα τραγούδια, οι αγκαλιές, το να του μιλάμε, το βοηθούν στη σωστή ανάπτυξή του.

Επιπλέον, τα πιο βασικά χρόνια είναι τα πρώτα τρία καθώς τότε πλάθεται ένα μεγάλο μέρος της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα τους. Όσο περισσότερο οι γονείς ασχολούνται με τα μωρά και προσπαθούν να τα μάθουν πράγματα, τόσο πιο γρήγορα βελτιώνεται η αντίληψή τους και αυξάνεται ο δείκτης ευφυίας τους.

Άλλωστε, η γονεϊκή απόρριψη ή ένα τραύμα κατά την μωρουδιακή ηλικία, είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις συναισθηματικές αντιδράσεις του ατόμου για όλη του τη ζωή.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES