Στο σπίτι της αγάπης, η αγάπη όλα τα μπορεί

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Πόσα παιδιά χωράει μια αγκαλία; Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία. Εκατόν πενήντα! Αυτή η αγκαλιά είναι μεγάλη γιατί είνα μεγάλη η καρδιά του ανθρώπου. Και δεν μιλάμε για άλλον από τον Μπάμπη Πηρουνάκη. Το συνεχιστή του έργου του πατέρα του, παπά Πηρουνάκη.

Ο ίδιος ο Μπάμπης είναι πανταχού παρόν και τα παιδιά τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Σεβασμό που έχει κερδίσει με τα χρόνια και με προσωπική δουλειά. Στο Κέντρο της Αγάπης έχει “επενδύσει” το χρόνο & τη διαθεση της όλη η οικογένεια Πηρουνάκη. Και τα δικά του παιδιά, άλλωστε, έχουν μεγαλώσει στην Ελευσίνα μαζί με τα παιδιά της περιοχής.

Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας είναι ένα Ανοιχτό Κέντρο Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας. Ιδρύθηκε το 1964 από τον Πρωτοπρεσβύτερο Ελευσίνας και καθηγητή θεολόγο Γεώργιο Πυρουνάκη. 

Η λειτουργία του στηρίζεται εν πολλοίς στους περίπου 80 εθελοντές.

Το κέντρο υποστηρίζει παιδιά και οικογένειες με προβλήματα προσαρμογής και ένταξης στο κοινωνικό περιβάλλον, οι οποίες αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις (πχ. ανεργία, φτώχεια, πολιτικοί πρόσφυγες, οικονομικοί μετανάστες). Στους χώρους του Κέντρου πραγματοποιούνται καθημερινά πολλά και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τα παιδιά και τις οικογένειες τους. Το Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας μεριμνά, επίσης, για την υλική υποστήριξη στα παιδιά και τις οικογένειες, μέσω της παροχής γευμάτων, τροφίμων, τη λειτουργία ιματιοθήκης κ.λπ.

Εμείς το επισκεφτήκαμε οικογενειακώς μια μουντή Κυριακή. Με το που φτάσαμε μας υποδέχτηκαν με αγκαλιές σε έναν χώρο απλό γεμάτο χρώματα και ζεστασιά. Κατά την επίσκεψη μας τα παιδιά συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια μαζί με τα παιδιά του κέντρου ενώ εμείς περιηγηθήκαμε στους χώρους και συνομιλήσαμε με την ψυχή του Κέντρου, τον Μπάμπη Πυρουνάκη.

Με εντυπωσίασε η δανειστική πινακοθήκη, πέραν της δανειστικής βιβλιοθήκης στην οποία μπορεί κανείς να βρει πολλούς τίτλους. Τη δανειστική πινακοθήκη την εμπνεύστηκε τη δεκαετία του 50 ο Γεώργιος Πυρουνάκης για να ομορφύνει την καθημερινότητα των εργατών της Ελευσίνας. Με φίλους και υποστηρικτές γνωστούς εικαστικούς κατέληξε να έχει μια πλειάδα έργων τέχνης που μπορούσε το κάθε νοικοκυριό να δανειστεί για κάποιους μήνες ώστε να κοσμεί τους κρύους τοίχους των σπιτιών τους. Μια μικρή νότα χαράς και χρωμάτων σε μια γκρίζα, κατά τα λοιπά, καθημερινότητα.

Τα παιδιά μας διασκέδασαν με τα άλλα παιδιά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Εδώ τα παιδιά διαβάζουν, παίζουν, ψυχαγωγούνται, κοινωνικοποιούνται, τρώνε, κάποια από αυτά χρησιμοποιούν τις εγκατάστασεις για την καθημερινή τους υγιεινή. Βασική προϋπόθεση για να μπορεί ένα παιδί να επωφελείται των υποδομών και υπηρεσιών είναι η φοίτηση στο σχολείο. Εδώ τα παιδιά φροντίζονται σαν να είναι σπίτι τους. 

Κάθε Κυριακή προσφέρουν το Γεύμα της Αγάπης. Προσφέρουν κάτι περισσότερο από ένα γεύμα. Γιατί εμείς και τα παιδιά μας πήραμε αγάπη αλλά και ένα μάθημα ζωής: πως μπορεί να κερδίζεις τα προς το ζην από αυτά που παίρνεις, αλλά κερδίζεις τη ζωή από αυτά που δίνεις. 

Για την ιστορία φάγαμε μια καταπληκτική μακαρονάδα με κιμά καμωμένη με αγάπη και με την προσφορά όλων όσοι ασχολούνται με το κέντρο.  Στο Σπίτη της Αγάπης κάθε προσφορά, κάθε δωρεά  έχει κοινωνικό αντίκτυπο που πιάνει 100% τόπο, με τρόπο συγκεκριμένο και μετρήσιμο.

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ανοίγουν το σπίτι τους και μας περιμένουν όλους σε μια γιορτή γεμάτη αγάπη και θαλπωρή.

Γιατί η αγάπη όλα τα μπορεί!

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.kentroagapis.gr/0000000000/index.html και τη σελίδα του στο facebook https://www.facebook.com/KentroAgapisElefsinas/.

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES