Επαναστάτριες χωρίς αιτία

SOUL by ΒΙΒΗ

Μια φορά και ένα καιρό, όχι πολύ καιρό πρίν, ήταν δύο χαριτωμένα κοριτσάκια.

Σήμερα βρίσκονται στο σπίτι μου δύο “εκρηκτικά” πλάσματα που κάτι απλό μπορεί να πυροδοτήσει τόσο θυμό και έντονα συναισθήματα πάθους που μάλλον δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα συνέβαινε. Κάποτε γνώριζα ότι η αρχή της εφηβείας, είναι γύρω στα 12 με 14 χρόνια. Είμαι σίγουρη ότι αρκετές που διαβάζετε τώρα θα ζείτε μοναδικές στιγμές εφηβικής συμπεριφοράς με παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Όλοι οι έφηβοι περνούν από αυτή την φάση. Είναι η ανάγκη τους για ανεξαρτησία, να βρούν την δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, και να κάνουν την αρχή του ελέγχου της ζωής τους. Όπως μας λένε οι ειδικοί είναι μέρος της ανάπτυξης του ανθρώπου. Αλλά οι έφηβοι σήμερα έχουν ένα επιπλέον θέμα, οι κοινωνικές πιέσεις έρχονται πολύ νωρίτερα από ό, τι στις προηγούμενες γενιές.

Ο David Elkind, PhD, συγγραφέας του βιβλίου All Grow Up and No Place to Go και καθηγητής παιδικής ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη έχει μελετήσει τον εφηβικό εγκέφαλο και μας ενημερώνει να μην ανησυχούμε, αυτή την περίοδο βρίσκεται Υπό κατασκευή!

Κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, αναπτύσσεται η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται προμετωπικός φλοιός. Αυτό είναι το μέρος του εγκεφάλου που βρίσκεται πίσω από το μέτωπό μας. Είναι το ιδεώδες της σκέψης και το κέντρο της κρίσης μας, εξηγεί ο Elkind, που σημαίνει ότι τα παιδιά μπορούν πλέον να αναπτύξουν ιδέες και ιδανικά.

Ενώ τα νεότερα παιδιά δεν βλέπουν τις ατέλειες στους γονείς τους, οι έφηβοι ξαφνικά βλέπουν τον κόσμο πιο ρεαλιστικά. «Κατασκευάζουν ένα ιδανικό για το πως θα πρέπει να είναι οι γονείς, με βάση τους γονείς των φίλων τους, στους γονείς των μέσων μαζικής ενημέρωσης, και όταν συγκρίνουν τους γονείς τους με το ιδανικό, τους βρίσκουν ενοχλητικούς “, επισημαίνει ο καθητητής.

Όλοι οι καβγάδες, είναι επίσης το αποτέλεσμα της εργασίας του προμετωπιαίου φλοιού, λέει ο Elkind. Καθώς ένα παιδί εξελίσσεται σε έφηβο, ο εγκέφαλος ξεκινάει να συνθέτει τις πληροφορίες σε ιδέες. Οι έφηβοι θέλοντας να ασκήσουν τη νέα τους ικανότητα, εξασκούνται στους γονείς τους. Μπορεί να φαίνεται ότι λογομαχούν για να λογομαχήσουν, αλλά στην πραγματικότητα απλά ασκούν τις νέες τους ικανότητές.

Έχουμε πια καταλάβει ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται με εγχειρίδια οδηγιών που να μας ενημερώνουν για τους περίπλουκους τρόπου λειτουργίας τους. Η μόνη μας επιλογή είναι να μαθαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε. Όταν τα παιδιά μας ήταν μωρά, μάθαμε να τα ταϊζουμε όταν πεινούνσαν, να τα βάζουμε για ύπνο όταν ήταν κουρασμένα, να κρύβουμε τα επικίνδυνα πράγματα και πόσα πολλά ακόμα. Αλλά τώρα το μωρό μας δεν είναι καθόλου μωρό, και πρέπει να μάθουμε εντελώς νέες οδηγίες χρήσης!

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES