Χριστίνα Τσιλιγκίρη:Η ισχυρή κυρία του Ολυμπιακού!

BODY by ΒΑΣΩ

Την Χριστίνα Τσιλιγκίρη την γνώρισα πριν λίγα χρόνια όταν κάναμε μια εκδήλωση με το 4moms.

Θυμάμαι την είχα συναντήσει στο γραφείο της στο Πασαλιμάνι και δεν πίστευα στα μάτια μου όταν την πρωτοείδα!

Μια πολύ όμορφη γυναίκα,πρώην αθλήτρια,πολύ δυναμική με έντονη προσωπικότητα.

Καθήσαμε πολύ ώρα και μιλήσαμε λές και γνωριζόμασταν χρόνια,για το μόνο που δε μιλήσαμε ήταν η εκδήλωση τελικά, γιατί είχαμε πολλά κοινά και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως κατάφερε να την κοιτούν στα ίσα και να τη σέβονται όλοι σε ένα σύλλογο όπως ο Ολυμπιακός ,Πειραιά,ποδόσφαιρο σήμα κατατεθέν,Πασαλιμάνι, καταλαβαίνετε,δε χωράει γυναίκες ο χώρος ή μήπως χωράει;;

Πριν λίγο καιρό διάβασα την ομιλία της για την “Θέση της γυναίκας στον αθλητισμό”,στα πλαίσια του εορτασμού των 115 χρόνων του σωματείου Hask Mladost,στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και κατάλαβα πως τίποτα δε γίνεται τυχαία.

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι μια όμορφη γυναίκα ,έξυπνη,με γνώσεις στον αθλητισμό και στέλνει το μήνυμα σε όλες τις γυναίκες πως, κανένας χώρος δεν είναι ανδροκρατούμενος,κανένας δεν υπερτερεί βάσει του φύλου του!!

 

 

«Η θέση της γυναίκας στον αθλητισμό είναι μία «ιστορία» και μία μάχη για την ισότητα που ξεκινάει από την αρχαιότητα και φτάνει έως σήμερα.
Θεωρώντας ως σημείο αναφοράς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το υπέρτατο αθλητικό γεγονός, οι γυναίκες στους Αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν αλλά ούτε και να τους παρακολουθήσουν ως θεατές. Μάλιστα, σύμφωνα με τους νόμους των Ηλειών, έριχναν από το Τυπαίον όποια γυναίκα παευρισκόταν στους αγώνες ή είχαν διασχίσει ακόμη και τον Αλφειό ποταμό κατά τις απαγορευμένες μέρες.
Ωστόσο, παρατηρούνται καταγεγραμμένες γυναίκες Ολυμπιονίκες στην αρχαία Ελλάδα. Πολλές γυναίκες μετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ιδιοκτήτριες αλόγων. Τα άλογά τους μετείχαν σε ιππικά αγωνίσματα, τα οποία ίππευε ηνίοχος. Σε περίπτωση που το άλογο άνηκε σε κάποια γυναίκα, θεωρούνταν εκείνη Ολυμπιονίκης.


Η πιο γνωστή Ολυμπιονίκης της αρχαίας Ελλάδας ήταν η κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχιδάμου και αδελφή του Αγησιλάου του Β’, Κυνίσκα. Στην πραγματικότητα ο αδελφός της, Αγησίλαος ήταν αυτός που την παρότρυνε να εκθρέψει άλογα και να συμμετέχει στο αγώνισμα του τέθριππου, λέγοντας σύμφωνα με τον Πλούταρχο την φράση: «Ουδεμίας εστίν αρετής αλλά πλούτου και δαπάνης η νίκη». Στην συνέχεια υπήρξαν και άλλες γυναίκες που κέρδισαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες δια μέσου των ιππικών αθλημάτων όπως η Βαλεστίχη από την Μακεδονία, η οποία στους 128ους Ολυμπιακούς Αγώνες κέρδισε στο πωλικόν τέθριππον και στους αμέσως επόμενους το 264 π.Χ. στην πωλικήν συνωρίδα. Τελευταία αναφορά για γυναίκα Ολυμπιονίκη στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγωνες, έχουμε το 153 μ.Χ. στους 233ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι η Κασία από την Ηλία, η οποία επίσης αναδείχθηκε νικήτρια στο πωλικόν τέθριππον.
Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, αναβιώσαν το 1896, από τον Pierre de Coubertin, ο οποίος, όμως, αν και ιδιαίτερα προοδευτικός, ήταν κατά της συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Η πρώτη σημαντική εξέλιξη για τη γυναικεία συμμετοχή σημειώθηκε στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες (Παρίσι, 1900). Η Charlotte Cooper έγινε η πρώτη γυναίκα Ολυμπιονίκης κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στο τένις. Το άλλο μοναδικό άθλημα στο οποίο επετράπη η συμμετοχή γυναικών ήταν το γκολφ. Παρόλο που το 1912 προστέθηκε και η κολύμβηση στα ολυμπιακά αθλήματα γυναικών, η συμμετοχή τους παρέμεινε συμβολική μέχρι το 1924.
Σε μία προσπάθεια που έγινε για την ισότητα των δύο φύλλων, το 1928 φιλοτεχνούνται τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων από τον Φλωρεντίνο καλλιτέχνη Guiseppe Cassioli και απεικονίζουν στην εμπρόσθια όψη την ελληνική Θεά Νίκη, με το Κολοσσαίο στο παρασκήνιο και το κείμενο να αναγράφει την ονομασία της πόλης που φιλοξένεί του Ολυμπιακούς αγώνες, ενώ η αντίθετη όψη έδειχνε και πάλι ένα άλλο σχέδιο της Θεάς Νίκης.Η όψη αυτή κρατήθηκε μέχρι το 1968.
Ωστόσο, μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Tα τελευταία 35 χρόνια, οι κοινωνικές εξελίξεις άλλαξαν πολύ τις αντιλήψεις για τις επιδόσεις των γυναικών στον αθλητισμό και παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ολυμπιακών αθλημάτων όπου συμμετέχουν γυναίκες. Aξίζει να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία αρνούταν να συμπεριλάβει στην αποστολή της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες γυναίκες-αθλήτριες μέχρι το 2012.


Σχετικά με τον Ολυμπιακό, το καταστατικό του συλλόγου ορίζει ως στόχο «την ανάπτυξιν της σωματικής αγωγής παρά τη νεολαία»., την συστηματική ανάπτυξη των αθλητών για την συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες, την διάδοση του αθλητικού ιδεώδους, αρχές οι οποίες ταυτίζονται με εκείνες του Ολυμπισμού.
Ο Ολυμπιακός διαθέτει μεγάλο αριθμό αθλητριών και γυναικείων ομαδικών τμημάτων που διακρίνονται για τις επιτυχίες τους στις ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις. Ιδιαίτερα, τα τμήματα πόλο και βόλεϊ γυναικών κατατάσσονται σε δύο από τα πιο επιτυχημένα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Και οι δύο ομάδες αποτελούνται από τις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τις διακρίσεις τους αλλά και για τον χαρακτήρα τους και το πάθος τους για τον αθλητισμό.
Η γυναίκα-αθλήτρια έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διαπρέπει σαν αθλήτρια και να κάνει περήφανες με τα επιτεύγματά της την εκάστοτε χώρα που εκπροσωπεί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την συμμετοχή των γυναικών στην αθλητική διακυβέρνηση και στα κέντρα λήψεως αποφάσεων. Η ενεργή συμμετοχή των γυναικών σε διοικητικές θέσεις σε Ομοσπονδίες, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπη καθώς και στην διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, φαίνεται να είναι περιορισμένη.
Από την προσωπική μου εμπειρία, ειδικά στο ποδόσφαιρο και σε άλλα ανδροκρατούμενα αθλήματα υπάρχει μία αίσθηση ότι ο άντρας ξέρει αυτό το άθλημα. Αλλά όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι κανείς δεν γεννήθηκε με την γνώση. Τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για όλες αυτές τις θέσεις είναι η μόρφωση, η εμπειρία, το φυσικό ταλέντο και οι προσωπικές ικανότητες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Ωστόσο, αν και τα τελευταία χρόνια, γίνεται μία προσπάθεια βελτίωσης στην συμμετοχή των γυναικών στην διακυβέρνηση στον αθλητισμό και ακόμη και αν έχουμε πραγματικά παραδείγματα ότι η συμβολή των γυναικών στην καλή διακυβέρνηση στον αθλητισμό είναι μεγάλη, η γυναίκα καλείται να αποδείξει στον επαγγελματικό της κύκλο, σε συναδέλφους, υφιστάμενους και προϊστάμενους, ότι αξίζει, ότι πήρε δίκαια την θέση, ότι μπορεί να υλοποιήσει κάθε πρότζεκτ.. Σκεφτόμουν, λοιπόν, ποια είναι τα πλεονεκτήματα των γυναικών σε σχέση με τους άντρες. Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα υπερτερεί του άντρα, ούτε ότι ο άντρας υπερτερεί της γυναίκας. Δεν υπερτερεί κανένας κάποιου άλλου βάσει του φύλου του. Υπερτερεί μόνο χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνει κάθε άνθρωπο μοναδικό.»

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Η μαμά..

Η μαμά..

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν  για τον καρκίνο του μαστού

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν για τον καρκίνο του μαστού

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις