Έρευνα αποκαλύπτει πόση ώρα πρέπει να περνάμε στα social media για να είμαστε ψυχικά υγιείς

Guest Editors

Το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια έρχεται να δώσει μία απάντηση σχετικά με το ερώτημα που προκύπτει ολοένα και περισσότερο με την «εισβολή» των social media στη ζωή μας.

Τελικά, πόσο χρόνο πρέπει να περνάμε σε αυτά καθημερινά προκειμένου να είμαστε λειτουργικοί αλλά και ψυχικά υγιείς; Η ψυχολόγος συγκέντρωσε 143 φοιτητές και τους χώρισε σε δύο ομάδες, η μία ομάδα είχε πρόσβαση 10 λεπτά/ανά ημέρα σε Facebook, Instagram και Snapchat, ενώ η δεύτερη διατήρησε τους κανονικούς ρυθμούς. Η μελέτη κράτησε τρεις εβδομάδες και τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομάδα που χρησιμοποιούσε λιγότερο τα κοινωνικά δίκτυα ήταν εκείνη που είχε χαμηλότερα επίπεδα του αισθήματος της μοναξιάς αλλά και της μελαγχολίας. Και οι δύο ομάδες ωστόσο εμφάνισαν μειωμένο άγχος, κάτι που επικεφαλής της έρευνας αποδίδει στο ψυχολογικό κομμάτι αυτής της ελεγχόμενης έκθεσης στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε συνέντευξή της στην επιστημονική εφημερίδα Science Daily, η ψυχολόγος σχολίασε για τα αποτελέσματα της έρευνας: «Είναι κάπως ειρωνικό το ότι η μείωση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο μόνοι. Βέβαια, ένα μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στα τεράστια ποσοστά κοινωνικής σύγκρισης που δημιουργούνται. Όταν κοιτάς τις ζωές των άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να καταλήξεις στο ότι οι ζωές όλων των άλλων είναι πιο ενδιαφέρουσες ή καλύτερες από τη δική σου».

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES