Οι δουλειές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανά ηλικία

Παιδιά

4moms team , 14-11-2018

Λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία του παιδιά να βοηθά στις δουλειές του σπιτιού, καθώς του καλλιεργείται η υπευθυνότητα για τον χώρο του. Το να βοηθά ώστε να συμμαζεύει το σπίτι θα το κάνει μετέπειτα να είναι τακτικό και να μην τα περιμένει από άλλους. Φυσικά, δεν είναι όλες οι δουλειές κατάλληλες για τα παιδιά και ούτε για όλες τις ηλικίες.

-Όταν το παιδί είναι μικρό φροντίστε να ξεκινήσετε χαλαρά. Να το ακούτε στο ποια δουλειά προτιμά και με τον καιρό απλά να του κάνετε συστάσεις για το πως θα βελτιώσει τη δραστηριότητα. Χωρίς ποτέ να φωνάζετε ή να χάνετε τη ψυχραιμία σας.

– Αφήστε το μακριά από επικίνδυνα καθαριστικά. Αντίθετα μπορείτε να του αναθέσετε να βάλει στο καλάθι τα άπλυτά του ή να καθαρίσει το τραπέζι μετά το φαγητό.

-Μην το αποθαρρύνετε αν δεν κάνει κάτι καλά. Εξηγήστε του ήρεμα γιατί το κάνει λάθος και βοηθήστε το να μάθει.

-Να του δίνετε σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να μην μπερδεύεται. Αντί να του πείτε «φτιάξε το δωμάτιό σου», μπορείτε να του πείτε «τακτοποίησε τα βιβλία σου στη βιβλιοθήκη».

Δουλειές ανά ηλικία

2-3 χρονών: μάζεμα των παιχνιδιών, τάισμα του κατοικίδιου, τοποθέτηση ρούχων στα άπλυτα, ξεσκόνισμα, μάζεμα βιβλίων και περιοδικών.

4 – 5 χρονών: φτιάξιμο του κρεβατιού, καθάρισμα του τραπεζιού, χρήση της μικρής σκούπας, πότισμα των λουλουδιών, άδειασμα τoυ πλυντηρίου πιάτων, πλύσιμο πλαστικών πιάτων.

6-7 χρονών: φτιάξιμο τραπεζιού, τακτοποίηση δωματίου.

8-9 χρονών : τροφίμων από σούπερ μάρκετ, σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, βοήθεια στο μαγείρεμα, φτιάξιμο σνακ, πλύσιμο ρούχων, ράψιμο κουμπιών, φτιάξιμο πρωινού, βόλτα κατοικίδιου.

10 χρονών και άνω: καθάρισμα δωματίου, πλύσιμο παράθυρων, πλύσιμο μπάνιου και αυτοκινήτου, μαγείρεμα με επίβλεψη, φύλαξη μικρότερων αδερφών, καθάρισμα κουζίνας, αλλαγή σεντονιών.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES