Μάθαμε όλα τα νέα για την αποτρίχωση στην εφηβεία

Έφηβοι

Κόρη στην εφηβεία.

Μια διαρκής μάχη που χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή για να καταφέρουν να επιβιώσουν οι πάντες. Τα εφηβικά χρόνια σηματοδοτούν την εισαγωγή νέων ορμονών στο σώμα. Και αυτές οι ορμόνες στο εφηβικό σωμα κάνουν καθημερινά πάρτι! Οι ψυχολογικές διακυμάνσεις αμέτρητες και οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση πολλές. Και όπως θα το φέρει η τύχη στην κάθε μια όσον αφορά την εξωτερική της εμφάνιση, ένα φλέγον θέμα είναι η τριχοφυϊα. 

 

Οι πρώτες απόπειρες ίσως γίνουν με ξυράφι (μαζί με τα ατυχήματα), ή με κερί και τον υπερβολικό πόνο όπως η δική μου κόρη παραδέχτηκε μετά απο την πρώτη και τελευταία της φορά. 

Σε παρακαλώ ρώτα τον γιατρό πότε μπορώ να κάνω λέιζερ!!!!

Έχει διαβάσει τόσα πολλά άρθρα για την αποτρίχωση που ούτε εγώ δεν γνώριζα τόσες πολλές πληροφορίες. Όλοι λένε ότι τώρα η αποτρίχωση με λείζερ μπορεί να γίνει και σε μικρές ηλικίες. Είναι όμως ασφαλές τα κορίτσια στα πρώτα χρόνια της εφηβείας τους να επιλέξουν το λέιζερ για την αποτρίχωση τους?

Βρέθηκα στο γραφείο του Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Βασίλειου Χρυσοχέρη για να μου εξήγησει ποιές είναι οι επιλογές που έχει η κόρη μου για την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας.

Η έντονη τριχοφυΐα στα κορίτσια προ εφηβικής ηλικίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας ορμονικής διαταραχής, μπορεί λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή απλά μπορεί λόγω κληρονομικότητας.

Όποια και να είναι η αιτία, η κατάσταση αυτή δημιουργεί στα νέα κορίτσια ένα ψυχολογικό βάρος όπου, σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει και σε απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο.

Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις προφανώς και είναι η αποτρίχωση. Διάφοροι μέθοδοι έχουν συσταθεί, όπως το κερί, οι αποτριχωτικές κρέμες, το ξυράφι, χωρίς καμία από τις παραπάνω μεθόδους να έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Ο μόνος τρόπος με αποδεδειγμένα μόνιμα αποτελέσματα είναι η αποτρίχωση με τεχνολογία laser.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα για το πόσο ασφαλές είναι το laserκαι ποια είναι η κατάλληλη ηλικία έναρξής του.

Βάση μελετών έχει αποδειχθεί η ασφάλεια της μεθόδου αυτής. Είναι μία γρήγορη, σχετικά ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδος αποτρίχωσης που δεν χρειάζεται βελόνες ή χημικές κρέμες. Βασίζεται στην απενεργοποίηση του θύλακα της τρίχας από την ενέργεια που παράγει η ακτίνα του laser.

Άνω των 12 ετών, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία άφοβα με τον μόνο μειονέκτημα ότι θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες από ότι σε έναν ενήλικα, καθώς η ορμονική εικόνα δεν έχει ακόμα σταθεροποιηθεί και επειδή η μόνιμη τριχοφυΐα δεν έχει ακόμα εγκατασταθεί.

Η απόφαση να ξεκινήσει η αποτρίχωση με λέιζερ ή οποιαδήποτε άλλη κοσμητική διαδικασία στους νεότερους ασθενείς μας υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι μια συζήτηση που δεν έχει σωστή απάντηση και θα συνεχίσει να γίνεται ανεξάρτητα από την επιλογή.

Η κύρια απόφαση εδώ πρέπει να προέρχεται από τον νεαρό ασθενή – είναι αυτή που το θέλει αυτό ή είστε εσείς; Είναι αρκετά έξυπνη και αρκετά ώριμη για να καταλάβει τη διαδικασία, την φροντίδα μετά τη θεραπεία και τι αναμένεται; Και ποιο είναι το κίνητρο σε αυτή την ηλικία; Αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν αρχίσουν οι θεραπείες.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978 και ολοκλήρωσε τις σπουδές υποχρεωτικής φοίτησης στα εκπαιδευτήρια “Κωστέας Γείτονας” το 1996.

Στη συνέχεια ακολουθεί η φοίτηση του στην ιατρική στο πανεπιστήμιο Semmelweis της Ουγγαρίας, απ’ όπου λαμβάνει και τον τίτλο του ιατρού το 2004.

Ειδικεύεται στη παθολογία στο νοσοκομείο Αγ. Ανάργυροι και συμπληρώνει την ειδίκευσή του στο κομμάτι της παθολογίας στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Aberdeen Royal Hospital. Ολοκληρώνει την εξειδίκευσή του στην Δερματολογία-Αφροδισιολογία στο νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδίσιων Νοσημάτων Ανδρέας Συγγρός. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας της δερματολογίας εκπαιδεύεται με υποτροφία στην Πανεπιστημιακή Δερματολογική κλινική Auschutz στο Denver των ΗΠΑ, και παίρνει μέρος επίσης στο Euroderm Excellence στη Ρώμη εκπροσωπώντας το νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρίας καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Forever Laser Clinic

Ηρώων Πολυτεχνείου 2-4 (3ος όροφος)
146 71 Νέα Ερυθραία (Δ. Κηφισιάς)
210-6201113, 210-6201123
210-8000621
[email protected]

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES