Σε ύφεση η επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Υγεία

4moms team , 29-10-2018

Σε ύφεση είναι η επιδημία της ιλαράς που ξέσπασε πέρυσι στην Ελλάδα, όμως οι γιατροί αναφέρουν πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Επιπλέον, στην Ευρώπη εξακολουθεί να υφίσταται και οι χώρες παραμένουν σε διαρκή εγρήγορση. Τα κρούσματα της ιλαράς έχουν καταρρίψει φέτος ρεκόρ δεκαετίας στην Ευρώπη και κύριος «ένοχος» φαίνεται να είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συγκεντρώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνολικά από πέρυσι το Μάιο που ξέσπασε η επιδημία έως σήμερα αναφέρθηκαν 3.258 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη νότια Ελλάδα.

Κατά πλειονότητα, οι ασθενείς ήταν μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Ανάμεσα σε όσους νόσησαν με ιλαρά ήταν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Στο διάστημα της επιδημίας, τέσσερις ασθενείς κατέληξαν λόγω επιπλοκών της ιλαράς: ένα ανεμβολίαστο βρέφος 11 μηνών, με υποκείμενη δυστροφία, ένας 17χρονος ανεμβολίαστος, μια 35χρονη που είχε εμβολιαστεί με μόνο μια δόση του εμβολίου και ένας 18χρονος εμβολιασμένος, με ανοσολογική ανεπάρκεια.

Συστήνεται το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Η οδηγία για τους ενηλίκους αφορά ειδικά όσους έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Όσοι είναι μεγαλύτεροι, θεωρείται ότι έχουν περάσει την ασθένεια και άρα έχουν ανοσία.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES