Η επιστήμη απαντά: Γιατί αναβάλλουμε τη γυμναστική

Υγεία

4moms team , 25-10-2018

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του British Columbia στον Καναδά, έρχεται να απαντήσει στο αιώνιο ερώτημα «Γιατί αναβάλλουμε συνεχώς τη γυμναστική». Μπορεί να προφασιζόμαστε έλλειψη χρόνου, ενέργειας ή κινήτρου, όμως αυτά δεν είναι οι πραγματικοί λόγοι. Ο μόνος ένοχος για την αναβλητικότητά μας είναι το μυαλό μας.

Φυσικά, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου δεν είναι οι πρώτοι που αποφάσισαν να «λύσουν το μυστήριο» που κρύβεται πίσω από την αναβλητικότητα. Το 2016 ο Βέλγος ερευνητής Matthieu Boisgontier, παρατήρησε πως ενώ οι διαφημίσεις και οι καμπάνιες σχετικά με τη γυμναστική και την άσκηση, αυξάνονταν συνεχώς, το αποτέλεσμα παρέμενε ίδιο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το επιβεβαιώνει, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία το 1/4 των ενηλίκων σε όλο τον κόσμο, δεν δραστηριοποιούνται όσο πρέπει.

Ο καθηγητής Boris Cheval του Πανεπιστημίου της Γένοβας, μαζί με τον Matthieu Boisgontier, αποφάσισαν να ερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα. Αποφάσισαν να βρουν το λόγο που ορισμένοι δεν παίρνουν την απόφαση να γυμναστούν, αν και το θέλουν.

Οι δύο ερευνητές κατέληξαν ότι ο εγκέφαλος είναι ο υπαίτιος της αναβλητικότητας στη γυμναστική. Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να επιλέγει τους εύκολους τρόπους, δηλαδή τους τρόπους με τους οποίους ο οργανισμός θα εξοικονομεί ενέργεια.

Η μελέτη απέδειξε πως όταν κάποιος σκέφτεται να γυμναστεί, ο εγκέφαλος αποβάλλει τη σκέψη ώστε ο οργανισμός να εξοικονομήσει αυτή την ενέργεια. Μάλιστα, ο ερευνητής δηλώνει πως ακόμη και όταν πάμε για γυμναστική προσπαθούμε να διαλέξουμε τον «εύκολο τρόπο» και είναι ο λόγος που πολλές φορές κάνουμε λιγότερες επαναλήψεις στα σετ, ακόμη και να επιλέγουμε το ασανσέρ αντί για τις σκάλες μεταξύ των ορόφων στα μεγάλα γυμναστήρια.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES