Πριν από λίγο καιρό η αγαπημένη μου φίλη Ιωάννα, λάτρης της γιόγκα, μου εκμυστηρεύτηκε ότι το ησυχαστήριο της μακριά από την τρέλα της καθημερινότητας, βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, στην περιοχή της Παιανίας. Τα λεγόμενα της μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και ειδικά ο τρόπος που εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ιδρύτρια του Σατυανάντασραμ Ελλάδος, την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Ατσάρυα (Γιόγκα Μάστερ).

Θέλησα να μάθω πληροφορίες σχετικά με εκείνη και το έργο που γίνεται στο σωματείο. Ζήτησα να μιλήσω μαζί της για διάφορα θέματα που αφορούν την γιόγκα και ειδικά ότι έχει σχέση με τα παιδιά.

Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, Yoga Acharya (Μάστερ της γιόγκα), γεννήθηκε στην Αυστραλία και είναι μία δασκάλα της Επιστήμης της Γιόγκα. Με την καθοδήγηση του πνευματικού της δασκάλου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, ήρθε στην Ελλάδα στα μέσα του 1970 και αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση της γιόγκα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, με εφαλτήριο το Κέντρο Γιόγκα στην Παιανία (Σατυανάντασραμ), το οποίο ίδρυσε το 1977, μεταδίδει το πρακτικό μήνυμα της γιόγκα στους ανθρώπους όλων των χωρών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και δίνει διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Πότε ξεκίνησε το σωματείο; Ποιός είναι ο λόγος και ο στόχος ύπαρξής του; Πόσα άτομα το απαρτίζουν;

Το Σατυανάντασραμ δημιουργήθηκε το 1977 και είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και διεθνώς.  Εγκαινιάστηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι το 1985.

Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα έχει εκατοντάδες μέλη, Έλληνες και ξένους. Το Σατυανάντασραμ βρίσκεται κοντά στην Αθήνα στους πρόποδες του Υμηττού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Παιανία. Περιλαμβάνει το άσραμ και δύο Διαλογιστικά Κέντρα Σατυανάντα Γιόγκα, στην Παιανία και Θεσσαλονίκη. Ως ένα από τα πρώτα του είδους του στην Ευρώπη, το άσραμ παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να μείνει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζήσει από κοντά τα οφέλη του παραδοσιακού γιογκικού τρόπου ζωής καθώς επίσης και να παρακολουθήσει ποικιλία σεμιναρίων σε θέματα σχετικά με τη γιόγκα. Εδώ, μπορεί επίσης κάποιος να εκπαιδευτεί στη Σαννυάσα – έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής που κανείς εκπαιδεύεται στο να προσφέρει τη βοήθεια του στους ανθρώπους. Το Σαντυανάντασραμ Ελλάδος συνδέεται με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Επιστήμη της Γιόγκα (BiharYogaBharati, BYB), στο Μονγκύρ, του Μπιχάρ, της Ινδίας. 

 

Γιατί να κάνουν τα παιδιά γιόγκα;

Τα παιδιά έχουν πολύ ενέργεια η οποία χρειάζεται να εκτονώνεται με το παιχνίδι, με τις συναναστροφές και τις διάφορες δραστηριότητες αλλά πρέπει επίσης να μάθουν να τη διαχειρίζονται σωστά από μικρή ηλικία. Η ενέργεια είναι ένα πολύτιμο δώρο που μας έχει δοθεί, ώστε να μπορούμε να είμαστε δραστήριοι σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Η γιόγκα βοηθάει τα παιδιά να αυτοπειθαρχούν και να μην σπαταλάνε τη “δύναμή” τους.

Επίσης, η γιόγκα τα βοηθάει να αναπτυχθούν σωστά κι ένα από τα βασικότερα σημεία είναι ότι σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχτεί ότι το επίπεδο της ενέργειας του ατόμου έχει άμεση σχέση με τη δομή της σπονδυλικής στήλης. Αυτό σχετίζεται όχι μόνο με τη σωστή θέση των σπονδύλων, αλλά και με μια στήλη που κατά μήκος της ανέρχονται στον εγκέφαλο οι ώσεις της ζωής, κάτι σαν ηλεκτρική ενέργεια. Δυστυχώς τα παιδιά δεν διδάσκονται να κάθονται με σωστό τρόπο, ούτε πως να στέκονται με ίσια τη σπονδυλική στήλη. Η γιόγκα με κάποιες εύκολες στάσεις, μπορεί να μάθει τα παιδιά να κάθονται σωστά και να στέκονται σωστά αυξάνοντας το επίπεδο της ενέργειάς τους!

Επιπλέον, με τις άσανα (στάσεις) εξισορροπείται το ενδοκρινικό και το νευρικό σύστημα. Αναρωτιέται βέβαια κανείς γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία των μικρών παιδιών…Αρκεί όμως, να λάβουμε υπόψη μας ότι η επίφυση που ελέγχει την υπόφυση και ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα, αρχίζει να εκφυλίζεται στην ηλικία των οκτώ ετών με αποτέλεσμα οι αναπαραγωγικές ορμόνες της υπόφυσης σταδιακά να απελευθερώνονται και η σεξουαλική ορμή να διασκορπίζει τον νου των παιδιών. Οι άσανα και η πραναγιάμα (τεχνικές διαχείρισης της αναπνοής) βοηθούν πολύ στην εξισορρόπηση των ορμονών και στην επιβράνδυνση του εκφυλισμού της επίφυσης. Βοηθούν όμως και στην εξισορρόπηση του συμπαθητικού και παρασυμπαθητικού συστήματος. Πολλές φορές ακούγονται λίγο δύσκολα αυτά, όμως στην πραγματικότητα αποδεικνύουν ότι η γιόγκα είναι μία επιστήμη που γνωρίζει τον άνθρωπο με τελειότητα τόσο εσωτερικά όσο κι εξωτερικά! Ο Αϊνστάιν άλλωστε έλεγε ότι “Η μοίρα μας καθορίζεται από τις ενδοκρινείς μας αδένες”…..

Θα ήθελα, τέλος, να αναφερθώ στην αρμονική ανάπτυξη του εγκεφάλου, αφού με τις τεχνικές της γιόγκα, όσες αναφέραμε παραπάνω, αλλά και τη χαλάρωση και τον οραματισμό, το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου (υπεύθυνο για τη διαίσθηση, τη συναισθηματική νοημοσύνη κα.) αναπτύσσεται εξίσου με το αριστερό (υπεύθυνο για τη διανοητική εκπαίδευση). Αυτή η συνολική και αρμονική ανάπτυξη του εγκεφάλου δρα καταλυτικά στην ανάπτυξη των παιδιών και στην εξέλιξή τους σε υγιείς ενήλικες καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ποιότητες της καρδιάς, τις ικανότητες του νου και τις δεξιότητες των χεριών. Μαθαίνει δηλαδή κανείς πως να επιτρέπει στην καρδιά να ακτευθύνει το κεφάλι και το κεφάλι να κατευθύνει τα ένστικτα και τις επιθυμίες, πίσω από τις πράξεις μας (χέρια). Πρωταρχικός σκοπός είναι να ζούμε συνειδητά, να ανπτύξουμε την αυτοεπίγνωση και να ισορροπήσουμε το κεφάλι, την καρδιά και τα χέρια. Αν το κεφάλι, η καρδιά και τα χέρια δεν λειτουργούν σε αρμονία, υπάρχει ανησυχία στη ζωή. Αυτή η ανησυχία μπορεί να είναι στο νοητικό, συναισθηματικό, σωματικό ή πνευματικό επίπεδο.

Έτσι, η ολιστική ανάπτυξη κι έκφραση της ανθρώπινης φύσης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της Σατυανάντα Γιόγκα.

 

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε την επιθυμία στα μικρά παιδιά να κάνουν γιόγκα;

Πολύ συχνά οι γονείς θέτουν αυτό το ερώτημα γιατί είναι φυσικό να ενδιαφέρονται για την ψυχοσωματική υγεία των παιδιών τους. Η απάντηση είναι συγχρόνως πολύ εύκολη και πολύ δύσκολη…Οι γονείς πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα σε οτιδήποτε οι ίδιοι εύχονται για το παιδί τους. Έτσι, εάν επιθυμείτε το παιδί σας να κάνει γιόγκα, τότε θα πρέπει να κάνετε κι εσείς! Θα πρέπει να αποτελέσετε το παράδειγμα για το παιδί σας, όχι μόνο στη γιόγκα, αλλά για οποιαδήποτε καλή συνήθεια θέλετε το παιδί σας να υιοθετήσει.

Θα πρέπει απλά να είστε προσεκτικοί στο είδος της γιόγκα που επιλέγετε να κάνετε. Είναι πολύ καλύτερα να επιλέξετε το σύστημα γιόγκα μιας ζωντανής παράδοσης που έχει τις ρίζες της πίσω στο χρόνο και που ακόμα και σήμερα καθοδηγείται από πνευματικούς δασκάλους κι έμπειρους γιόγκις που ακολουθούν την “κλασική” γιόγκα. Ένα τέτοι παράδειγμα αποτελεί η Σατυανάντα γιόγκα με έδρα το Ινστιτούτο Γιογκικών Σπουδών, BiharSchoolofYoga. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γιόγκα μπορεί μεν να παρουσιάζεται στα παιδιά και σαν παιχνίδι, αλλά η ουσία της δεν είναι παιχνίδι. Κάθε άσανα και κάθε τεχνική πραναγιάμα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε κάποιο όργανο του σώματός μας ή σε κάποιο οργανικό μας σύστημα…Η λάθος καθοδήγηση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη γιόγκα σε βάθος, μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Δυστυχώς σήμερα έχουμε περάσει στη λεγόμενη “Σούπερ Μάρκετ” γιόγκα. Την αποκαλώ έτσι γιατί η σημερινή γιόγκα δεν αποσκοπεί στην ολιστική αναβάθμιση του ατόμου, αλλά στοχεύει κυρίως στη βελτίωση της σωματικής του εμφάνισης, γεγονός που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές και τη φιλοσοφία της γιόγκα.

Ακολουθούνται μέθοδοι που δεν προέρχονται από την κλασική παράδοση, αλλά που συνήθως αποτελούν συνδυασμό γυμναστικής και κάποιων στάσεων γιόγκα…

Η επιλογή του δασκάλου θέλει προσοχή.

 

Ποιες είναι ο σωστός τρόπος για να προετοιμαστούν τα παιδιά για τον διαλογισμό;

Οι νέοι θα πρέπει να ξεκινούν τις πρακτικές στον διαλογισμό μετά την εφηβεία. Πιο πριν μπορούν να ασκούνται στις άσανα, στην πραναγιάμα, σε πρακτικές χαλάρωσης και στον οραματισμό.

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή της Σατυανάντα Γιόγκα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας από το2013 είναι ότι χωρίς χαλάρωση δεν υπάρχει προσοχή. Χωρίς την απελευθέρωση των εντάσεων, δεν μπορεί να διευρυνθεί η μνήμη και η αντιληπτική ικανότητα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει μάθηση.

 

Χαλάρωση δεν σημαίνει να είσαι παθητικός ή να είσαι σαν νυσταγμένος και να κινείσαι νωχελικά. … Η χαλάρωση στη Σατυανάντα γιόγκα σημαίνει να μπορείς να απαλλαγείς από εντάσεις και άγχος για να ενεργείς δυναμικά με επίγνωση.

Το σύστημά μας διαθέτει πολλές τεχνικές χαλάρωσης. Πολύ γνωστή είναι η γιόγκα νίντρα (δυναμικός ύπνος), που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη και την έκφραση της εσωτερικής μας δημιουργικότητας.

Η αρχή της γιόγκα νίντρα μπορεί να εφαρμοστεί για την αύξηση της γνώσης ή την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νωθρά αγόρια και κορίτσια. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς πρέπει να μπορούν να επικοινωνούν με το υποσυνείδητο μυαλό του παιδιού. Αυτή η επικοινωνία μπορεί να γίνει εάν ξέρετε πώς να αναπτύξετε την υποσυνείδητη κατάσταση του παιδιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν ασκηθεί στη γιόγκα νίντρα είναι πολύ πιο δεκτικά και ανοιχτά στη γνώση καθότι από τότε που ο εγκέφαλος είναι χαλαρός μπορεί να γίνει πολύ πιο συγκεντρωμένος και εστιασμένος.

Επίσης, οι τεχνικές του Πραναγιάμα είναι πολύ σημαντικές στη γιόγκα αφού παρέχουν τους πνεύμονες με καθαρό οξυγόνο αλλά ταυτόχρονα έχουν μεγάλη επίδραση στα συναισθήματα και τον εγκέφαλο. Η συναισθηματική σταθερότητα που επιτυγχάνεται μέσω της πραναγιάμα, απελευθερώνει νοητικές και δημιουργικές ενέργειες και έτσι το παιδί εκδηλώνει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, αυτογνωσία και αυτοέλεγχο. Η πραναγιάμα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κανείς να απαλλαγεί από τις σωματικές, τις νοητικές και τις συναισθηματικές εντάσεις και να χαλαρώσει. Η πιο εύκολη τεχνική αναπνοής που μπορούμε να διδάξουμε σε παιδιά αυτής της ηλικίας είναι η μπράμαρι πραναγιάμα, η αναπνοή που ακούγεται σαν βουητό της μέλισσας. Αυτή η πρακτική, όταν εφαρμοστεί μερικές φορές, ενισχύει την τάση των παιδιών να εισπνέουν βαθιά αλλά και να καλλιεργούν τη συγκέντρωση και την ακοή τους.

 

Επίσης, η Νάντι Σόντανα πραναγιάμα που δημιουργεί ισορροπία ανάμεσα στο ίντα και στο πίγκαλα νάντι (νοητική και ζωτική ενέργεια) κι επίσης συμβάλει στο να διατηρείται ο αδένας της επίφυσης σε καλή κατάσταση και συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

 

Μπορεί ο διαλογισμός να διδαχθεί στα σχολεία; Πώς γίνεται να συμβεί;

Οι πρακτικές διαχείρισης της αναπνοής, χαλάρωσης και οραματισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν οπουδήποτε και από τον καθένα. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν, εάν αυτός που καθοδηγεί τον ασκούμενο, είναι σωστά καταρτισμένος.

Μέσα σε μια σχολική τάξη θα μπορούσε να αφιερώνονται 10′ το πρωί στο ξεκίνημα της μέρα σε κάποιες πρακτικές και 10′ στη λήξη των μαθημάτων. Τι πιο απλό και πόσο ευεργετικό για τη συγκέντρωση και τη βελτίωση της προσοχής των παιδιών! Για να γίνει αυτό εφικτό χρειάζεται οι δάσκαλοι και οι γονείς να ενημερωθούν σωστά για το τι είναι η γιόγκα και τα οφέλη της. Η γιόγκα είναι μια Επιστήμη της Ζωής, είναι ένας οδηγός που εάν ακολουθήσουμε σωστά τα βήματα που προτείνει θα εξασφαλίσουμε σε εμάς και τα παιδιά μας καλή φυσική υγεία, όμορφο σώμα, ισορροπημένα συναισθήματα και λαμπρή νοητική κατάσταση.

Ξεκινάμε φέτος μια προσπάθεια προκειμένου να ενημερώσουμε σωστά όλους τους εκπαιδευτικούς παράγοντες. Στόχος μας είναι να καταστεί ξεκάθαρο σε όλους τι είναι η γιόγκα, ποια τα οφέλη της και φυσικά θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία των πρακτικών της γιόγκα του συστήματος Σατυανάντα. Η προσπάθειά μας αυτή θα κορυφωθεί με ένα επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Γιόγκα και Παιδί” που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαίου στο Ίδρυμα Νιάρχος με τη συμμετοχή επιστημόνων και εκπαιδευτικών από διάφορους χώρους.

 

Τα μέλη της οικογένειας των παιδιών της ομάδας ποδοσφαίρου που παγιδεύτηκαν στο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, δήλωσαν ότι ο διαλογισμός τα βοήθησε να επιβιώσουν. Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς;

Αυτό είναι ένα παράδειγμα του πόσο μπορεί να βοηθήσει η πρακτική εφαρμογή των τεχνικών της γιόγκα στην καθημερινότητά μας ή σε κάποια δύσκολη περίσταση. Πληροφορήθηκα ότι ο επικεφαλής της ομάδας έχει ασκηθεί αρκετά χρόνια σε διαλογιστικές πρακτικές και απ’ ότι διάβασα ακολουθεί τις πρακτικές του mindfulness. Mindfulnessείναι ένας όρος ψυχολογικός που παρακινεί τον ασκούμενο να ζει στο παρόν, αλλά οι τεχνικές που χρησιμοποιεί προέρχονται όλες από τον χώρο της Επιστήμης της Γιόγκα. Στο σύστημα Σατυανάντα η επίγνωση έχει ένα βαθύτερο στόχο, να αναπτύξει κανείς την ικανότητα να ταυτιστεί με τον παρατηρητή που ενυπάρχει μέσα του και όχι απλά να παρακολουθεί τις αντιδράσεις του με τα αισθητηριακά του όργανα. Τεχνικές του συστήματος Σατυανάντα όπως η YogaNidra, η AntarMouna, η AjapaJapaκα. χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την εμβάθυνση στην επίγνωση. Η εκπαίδευση του νου αρχίζει με την ανάπτυξη της επίγνωσης, την ικανότητα της αποστασιοποίησης και της παρατήρησης του τί συμβαίνει μέσα μας και γύρω μας.

Υποθέτω, λοιπόν, ότι ο επικεφαλής της ομάδας στην Ταϋλάνδη καθοδήγησε τα παιδιά σε κάποιες πρακτικές χαλάρωσης που σίγουρα θα συμπεριλάμβαναν και διαχείριση της αναπνοής (πραναγιάμα), θα πρέπει να τα βοήθησε με θετικούς οραματισμούς κα. Ξέρετε, οι άνθρωποι, όταν βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (stresszone) αναδύουν από μέσα τους ένα τεράστιο δυναμικό προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση. Ο οραματισμός βοηθάει πολύ στο να συνδεόμαστε με τη θετικότητα, με τις ποιότητες της καρδιάς, την καλοσύνη, το θάρρος, τη γενναιοδωρία, την υπομονή και την επιμονή κα. Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά δίνει το μήνυμα στον εγκέφαλο να κατάβαλει μεγαλύτερη προσπάθεια και να συντονίζεται μαζί της. Η καρδιά έχει τον δικό της εγκέφαλο και μπορούμε, εάν μάθουμε να τον χρησιμοποιούμε σωστά, να κάνουμε θαύματα!

 

Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κάνουμε διαλογισμό;

Ο διαλογισμός είναι μια φυσική κατάσταση, όπως είναι η χαλάρωση. Όπως η χαλάρωση είναι για όλους, έτσι και ο διαλογισμός. Ο διαλογισμός είναι φυσικό δικαίωμα όλων μας. Και το κάθε άτομο έχει τον δικό του προσωπικό λόγο που διαλογίζεται.

Κάποιοι διαλογίζονται για να απελευθερώσουν την νοητική ένταση. Ορισμένα άτομα κάνουν διαλογισμό επειδή θέλουν να ανακαλύψουν τις βαθύτερες αλήθειες της ζωής, ενώ άλλοι επειδή θέλουν να βιώσουν την ένωση με τον ανώτερο Εαυτό, για να αφυπνίσουν το τεράστιο εσωτερικό τους δυναμικό.

Ο διαλογισμός είναι η πιο δυνατή κατάσταση του νου και αναφέρεται σε δύο πράγματα : το ένα είναι οι τεχνικές του διαλογισμού, στις οποίες μπορεί κανείς να ασκηθεί. Το άλλο είναι η πραγματική κατάσταση του διαλογισμού, που μπορεί να έρθει εντελώς αυθόρμητα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, είτε κάνει κάποια τεχνική διαλογισμού εκείνη την ώρα είτε όχι.

Οι στόχοι του διαλογισμού είναι πολλοί. Η πιο σημαντική πλευρά όμως για τον καθημερινό άνθρωπο είναι κατά η γνώμη μου η απελευθέρωση της νοητικής έντασης. Ισως έχετε ακούσει για τα κύματα του εγκεφάλου ΒΗΤΑ ΑΛΦΑ ΘΗΤΑ ΔΕΛΤΑ. Αντιπροσωπεύουν την κατάσταση του νου μας. Έχει αποδειχθεί τώρα ότι αν εκπέμπουμε από τον εγκέφαλό μας τον λεγόμενο ρυθμό ΒΗΤΑ αυτό είναι ένδειξη έντασης του νου, νευρικότητας. Η πλειοψηφία των ανθρώπων εκπέμπει ρυθμό ΒΗΤΑ. Καθώς ασκείστε στον διαλογισμό αλλάζετε σιγά σιγά τον ρυθμό από ΒΗΤΑ σε ΑΛΦΑ. Όταν έρχεται ο ρυθμός AΛΦΑ αρχίζετε να νοιώθετε μέσα σας ήρεμοι και χαλαροί απέναντι σε διάφορες καταστάσεις.

Εκπέμποντας στον ρυθμό ΑΛΦΑ βλέπετε τις καταστάσεις πιο καθαρά και παίρνετε πιο ξεκάθαρες αποφάσεις, ενεργείτε με περισσότερη νοητική διαύγεια και γίνεστε πιο δημιουργικοί.

Υπάρχουν και οι άλλοι ρυθμοί. Ο ΘΗΤΑ και ο ΔΕΛΤΑ. Αυτοί όμως εκπέμπονται σπάνια, σε βαθιές καταστάσεις διαλογισμού. Εμφανίζονται επίσης στον βαθύ ύπνο, σε άτομα που έχουν τηλεπάθεια ή διόραση.

Με τον διαλογισμό μπαίνετε σε άλλες κατάστασεις συνειδητότητας και αποκτάτε επίγνωση ότι πέρα από την καθημερινή συνειδητότητά σας υπάρχει και μια άλλη, διαφορετική.

Επίσης, σε συγχρονισμό με τεχνικές διαχείρισης της αναπνοής ο διαλογισμός μπορεί να συμβάλει πολύ στο να κατανοήσουμε την ενότητα μεταξύ του σώματος, νου και πνεύματος. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω και να ξεκαθαρίσω ότι η πνευματικότητα δεν είναι συνώνυμο της θρησκείας. Όταν συνδεόμαστε με την πνευματική μας διάσταση, τότε συνδεόμαστε με την ανώτερη ευφυία μας, τον ανώτερο εαυτό μας. Αναπτύσσουμε παναθρώπινες ποιότητες, όπως εκείνες της καλοσύνης, της πραότητας, της φιλικότητας, της υπομονής, της ανοχής, της συμπόνοιας κα. Με τη γιόγκα συνδεόμαστε ευκολότερα με την πνευματικότητά μας και αυτό αποτελεί ένα απο τα μεγαλύτερα δώρα της γιόγκα στον άνθρωπο.

Ένα σημείο που θα ήθελα να σας τονίσω είναι ότι οδιαλογισμός δεν χρειάζεται να γίνεται στην απομόνωση. Μπορεί κανείς να διαλογίζεται σαν μέρος της καθημερινής του ζωής, όπου και να βρίσκεται. Επιλέον, όταν κανείς ασκείται σε αυτόν, αποκτά μεγαλύτερη ηρεμία και αναπτύσσεται η επίγνωσή του. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν το άτομο να έχει καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη σχέση με τους άλλους.

Το σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα ενθαρρύνει και τον ενεργητικό διαλογισμό που αναπτύσσεται κατά την άσκηση της Κάρμα γιόγκα (η γιόγκα της συνειδητής δράσης). Σε αυτήν την περίπτωση καλείται κανείς να διευρύνει την επίγνωσή του σταδιακά σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες του εμβαθύνοντας με αυτόν τον τρόπο σε  πολλές πτυχές της προσωπικότητάς του.

Τέλος, χρειάζεται όλοι να γνωρίζουμε ότι ο διαλογισμός έχει ευεργετική επίδραση στον εμπρόσθιο μετωπιαίο λοβό, στο τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των ενεργειών και των σκέψεών μας. Με την τακτική εξάσκηση σε τεχνικές συγκέντρωσης και διαλογισμού έχει αποδειχτεί ότι ο οργανισμός μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης που επιδρά στη βελτίωση της διάθεσής μας και ως εκ τούτου μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές σκέψεις.

 

Μπορεί ο διαλογισμός να λειτουργήσει στον Δυτικό πολιτισμό;

Φυσικά και μπορεί. Ο δυτικός άνθρωπος έχει περισσότερο ανάγκη τον διαλογισμό καθώς ο ρυθμός ζωής του και οι αναρίθμητες υποχρεώσεις του τον έχουν αναγκάσει να ζει με πολύ στρες, άγχος και με πολλές φοβίες.

Με τον διαλογισμό έχει κανείς τη δυνατότητα να χαλαρώσει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή της διάσπασης της προσοχής και την καλύτερη συγκέντρωση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ότι εξαιτίας του άγχους του δεν μπορεί ο νους του να συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και να του δώσει νηφάλιες απαντήσεις στα προβλήματά του. Παρατηρήστε πόσες σκέψεις σας αφήνετε στη μέση κάθε μέρα…Συνήθως ο νους ταξιδεύει στο “τότε” και στο “αύριο”. Τις αποφάσεις όμως πρέπει να τις πάρετε με βάση το δικό σας καλό “σήμερα”, άρα ο νους σας πρέπει να εστιάσει στο σήμερα και να μην επηρεάζεται από συναισθηματικές φορτίσεις του παρελθόντος. Πρέπει δηλαδή εν ολίγοις να λαμβάνετε αποφάσεις όχι με βάση τις αναμνήσεις και τη διάθεσή σας, αλλά με βάση τις πραγματικές σας ανάγκες. Με το διαλογισμό “αντέχει” κανείς να βάλει το Εγώ του ένα βήμα πιο πίσω και το “ανώτερο καλό του” ένα βήμα πιο μπροστά.

Σχετικά με το ερώτημά σας θα ήθελα να σας πω ότι οδιαλογισμός στον δυτικό κόσμο πλέον παγκοσμίως έχει μπει σε διάφορους τομείς της κοινωνίας.

Πολλοί άνθρωποι ασκούνται στο διαλογισμό σαν μέρος της καθημερινότητάς τους, σαν προσωπική τους άσκηση, είτε ατομικά είτε συμμετέχοντας σε τάξεις διαλογισμού σε μια Σχολή Γιόγκα.

Οι τεχνικές του διαλογισμού εφαρμόζονται με επιτυχία σε πολλές χώρες στον τομέα της εκπαίδευσης, σαν ένα μέσο για μεγαλύτερη ηρεμία και συγκέντρωση του νου των μαθητών.

Ο διαλογισμός συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών ασθενειών και συναντάμε εφαρμογές του στον τομέα των Συμπληρωματικών και Εναλλακτικών Θεραπειών.

Οι τεχνικές διαλογισμού χρησιμοποιούνται στον αθλητισμό ως μέσο προπόνησης για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων.

Έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σαν μέσο διαχείρισης των διαφόρων εντάσεων των κρατουμένων.

Βλέπουμε ότι πλέον ο διαλογισμός έχει γίνει ένα αναγκαίο και ευεργετικό εργαλείο που εξυπηρετεί τον άνθρωπο σε πολλούς τομείς της σύγχρονης ζωής.

 

Ευχαριστώ πολύ την Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι για την υπέροχη συζήτηση.

www.satyanandayoga.gr

Διαλογιστικό Κέντρο Σατυανάντα Γιόγκα Παιανίας
Διαδόχου Κωνσταντίνου 32, 19002 Παιανία
Τηλ.: 210 6641545 / 6644189
Κιν.: 69 564 82415

Email: [email protected]
Facebook: www.facebook.com/SatyanandaYogaMeditationCentrePaiania

Ώρες λειτουργίας ρεσέψιον: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-19:00

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES