Αυτό το φθινόπωρο ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από την Μηνιγγίτιδα τύπου Β

Υγεία

4moms team , 18-10-2018

Ένα 13χρονο αγόρι νόσησε από Μηνιγγίτιδα Β, πριν ένα μήνα, ένα βρέφος έχασε άδοξα την ζωή του το καλοκαίρι, από την ίδια νόσο, ενώ η λίστα των κρουσμάτων στην χώρα μας συνεχίζει να αυξάνεται, με κρούσματα από την αρχή της χρονιάς σε όλη την Ελλάδα. Ας δούμε μαζί τα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με την Μηνιγγίτιδα Β και ας προσπαθήσουμε να τα εξηγήσουμε.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη αυτή η νόσος;

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει διάφορες ηλικιακές ομάδες, από βρέφη έως εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Πόσο σημαντική είναι η πρόληψη;

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταφέρει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσω καθημερινών συνηθειών  όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Υψηλές ομάδες κινδύνου είναι τα βρέφη, τα παιδιά και οι έφηβοι.

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε προκειμένου να προστατέψουμε τα μικρά μας;

Αρχικά, επιβάλλεται να επισκεφτούμε τον παιδίατρο μας ώστε να ενημερωθούμε σχετικά με τον εμβολιασμό αλλά και τα συμπτώματα της νόσου ώστε να δράσουμε άμεσα και έγκαιρα. Ιδίως τους φθινοπωρινούς μήνες, όπου παρατηρείται έξαρση των ιώσεων, τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται ενώ η πρόληψη και η ενημέρωση είναι πιο σημαντικές από ποτέ.

Να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;

Από το 2013, ο εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου είναι εφικτός στην Ελλάδα, με εμβόλιο ενάντια στη μηνιγγίτιδα Β, που προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των 2 μηνών και άνω, ενώ έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου. Για αποτελεσματική προστασία από τη νόσο θα πρέπει να χορηγηθούν όλες οι προβλεπόμενες δόσεις του εμβολίου, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES